Poslanska skupina Gibanja Svoboda in vodja Nataša Avšič Bogovič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Poslanska skupina Gibanja Svoboda in vodja Nataša Avšič Bogovič. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

DZ je s skoraj dvotretjinsko večino 10. oktobra sprejel odlok o referendumu o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo, ki bi ga izvedli 24. novembra. Na glasovanju bi se vprašanje glasilo: "Ali podpirate izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo?"

Ker je edina pravna pot za preklic referenduma, kot je danes pojasnila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič, sprejem odloka o prenehanju veljavnosti veljavnega odloka, so poslanske skupine, ki so prvotno predlagale referendum, zdaj vložile tudi predlog razveljavitvenega odloka.

V njem omenjajo medijske objave in očitke. In čeprav branijo postopke DZ-ja s tem v povezavi, ugotavljajo, da se – upoštevajoč nastale okoliščine – postavlja utemeljen dvom o tem, ali lahko volivci informirano, avtonomno in odgovorno odločajo o tako pomembnem dolgoročnem vprašanju nacionalnega pomena, kot je oskrba z električno energijo.

Izredna seja v četrtek

V sredo bo predlog razveljavitvenega odloka skupaj z zahtevo za izredno sejo DZ-ja za njegovo potrditev, pod katero so se podpisali poslanci Svobode in SD-ja, najprej na dnevnem redu kolegija predsednice DZ-ja, sledila bo obravnava predlaganega odloka na matičnem odboru za infrastrukturo, okolje in prostor. V četrtek naj bi nato DZ na izredni seji dokončno potrdil odlok in tako referendum za zdaj umaknil z dnevnega reda politike.

"Učinke trenutno veljavnega odloka lahko izniči le nov odlok," je ob napovedih preklica posvetovalnega referenduma o JEK-u 2 poudarila predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Postopki bi se po njenem mnenju sicer lahko izpeljali do četrtka. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Nevladniki Levičarja, Avšič Bogovič in Lisca pozvali k odstopu

Klakočar Zupančič: Sprejetega odloka o referendumu ni mogoče kar umakniti, potreben bo nov odlok

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je dopoldne poudarila, da sprejetega odloka ni mogoče razveljaviti z umikom ali ga kar tako preklicati. "Umik zahteve za razpis referenduma, potem ko je državni zbor že odločil o zadevi, ni mogoč," je poudarila v izjavi za medije.

Je pa mogoča druga pravna pot, je dodala. "Državni zbor lahko sprejme odlok o prenehanju veljavnosti prej sprejetega odloka. Predlagatelj v tem primeru, recimo mu razveljavitvenega odloka, je lahko tudi samo en poslanec, tako kot pri navadnem zakonodajnem postopku," je pojasnila postopek.

Glede na odlok o posvetovalnem referendumu, ki je bil predviden za 24. november, bi se sicer referendumska kampanja morala začeti ta petek.

Golob: Referendum o jedrski elektrarni je izsilil SDS

Premier Robert Golob je ob robu obiska v Beli hiši ocenil, da je referendum o JEK-u 2 na nek način izsilila stranka SDS. Za TV Slovenija je povedal, da končna odločitev o tem ne bo sprejeta pred letom 2027 ali 2028. Po njegovih trditvah so namreč ves čas govorili, da bo končna odločitev o drugem bloku jedrske elektrarne Krško sprejeta v naslednjem mandatu, to je leta 2027 ali 2028, kar ima koalicija zapisano tudi v koalicijski pogodbi.

"Ta referendum je bil na nek način izsiljen z enostransko pobudo SDS-a. Ta isti SDS je zdaj enostransko umaknil svojo pobudo in nam res ni do tega, da bi se na tem projektu lomila politična kopja, ker je enostavno prevelik, preveč pomemben in prezahteven, da bi se na njem šli politike," je dejal Golob. Odločitev poslanskih skupin za umik referendumske pobude pa je označil za pravilno.

Sorodna novica "Negativna odločitev na referendumu bi pomenila zavoro projektu JEK 2"

Predlagatelji podporo referendumu umaknili po medijskih objavah

Opravila za izvedbo referenduma so se že začela, a so mediji v zadnjem obdobju poročali o več negativnih zgodbah v povezavi z JEK-om 2 in referendumom o njem. Oddaja Tarča na Televiziji Slovenija je pretekli teden med drugim predvajala posnetek neformalnega dogovarjanja politikov glede vrstnega reda sprejemanja resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije in odloka o razpisu referenduma o JEK-u 2, ki naj bi bil v nasprotju z mnenjem zakonodajnopravne službe DZ-ja.

Medijske objave in odzivi nanje so privedli do tega, da so v ponedeljek poslanske skupine, ki so se pod predlog za razpis referenduma podpisale – Svoboda, SDS, NSi in SD –, podporo izvedbi referenduma v tem trenutku umaknile.

Glede razkritij v oddaji Tarča in očitkov, da je šlo za protizakonito ravnanje poslancev, je predsednica DZ-ja Klakočar Zupančič v izjavi za medije spomnila, da je v postopku sprejemanja resolucije in odloka o razpisu referenduma sledila pravnemu mnenju treh eminentnih ustavnih pravnikov, da resolucija ni pravni, ampak političen akt brez pravnih posledic, zato se je DZ o njej lahko odločal pred izvedbo posvetovalnega referenduma. Poudarila je tudi, da resolucija ni edini strateški državni dokument, ki govori o JEK-u 2. Sprejetih jih je bilo že sedem, je rekla. So pa mnenja različna, je priznala.

"Pravno in postopkovno je parlament naredil vse pravilno. Ni naredil ničesar brezglavo, vsak korak je bil premišljen," je poudarila Klakočar Zupančič. Zagotovila je, da se je o vsakem koraku posvetovala in na vsaki točki podala svojo pravno argumentacijo. Kako je stvar potekala vsebinsko, pa ne more komentirati, saj da pri tem ni bila udeležena. DZ je medtem zaradi objave posnetka dogovarjanja poslanskih skupin policijo že obvestil tudi o sumu storitve kaznivega dejanja nezakonitega prisluškovanja oz. nezakonitega zvočnega snemanja, je še razkrila Klakočar Zupančič.

Posvetovalnega referenduma o JEK-u 2 (še) ne bo
Kateri stroški so že nastali zaradi priprav na referendum?

Iz Državne volilne komisije (DVK) so sporočili, da so bili z namero po preklicu posvetovalnega referenduma o JEK-u 2 za zdaj seznanjeni le iz medijev. Ker so se nekatera referendumska opravila že začela, so sicer že nastali tudi določeni stroški.

Vse okrajne volilne komisije in volilne komisije volilnih enot so danes že pozvali k zaustavitvi vseh nadaljnjih referendumskih dejavnosti, ki bi lahko imele finančne posledice, so sporočili iz DVK-ja. Ker so morale okrajne volilne komisije do 21. oktobra določiti območja in sedeže volišč, so se že sešle na sejah, kar pomeni, da bodo morali članom komisij v skladu s pravilnikom zagotoviti nadomestilo za udeležbo na sejah in povračilo potnih stroškov.

Na DVK-ju poudarjajo, da v tem trenutku še ni mogoče izračunati zneska, ki ga bodo nakazali volilnim komisijam. Ta bo izplačan na podlagi njihovih obvestil o navzočnosti na omenjenih sejah in potnih stroških.

Kot so pojasnili, je volilno gradivo, vključno z glasovnico, že pripravljeno, a še ni šlo v tisk. Dokumenti, ki morajo biti na dvojezičnih območjih volivcem na voljo v dveh jezikih, pa so že bili poslani v prevajanje in so nekateri tudi že prevedeni. Določeni stroški so nastali tudi z informacijskimi storitvami za vzpostavitev vlog za druge načine glasovanja na spletnem portalu eUprava.

DVK bo preklical tudi za četrtek sklicano usposabljanje tajnikov volilnih komisij in njihovih namestnikov za uporabo enotnega informacijskega sistema za podporo volitev in referendumov. Ustavili so tudi odprtje vloge na spletnem portalu eUprava, s katero bi se volivci lahko prijavili za druge načine uresničevanja volilne pravice (npr. po pošti iz tujine, na diplomatskih predstavništvih RS v tujini, po pošti v Sloveniji, na volišču zunaj okraja stalnega prebivališča, na domu).

DVK: Nekateri stroški zaradi referenduma so že nastali

Cigler Kralj: Počaka naj se na okoliščine, ki bodo bolj dobrodošle za odločanje

Še pred predsednico DZ-ja je pred novinarske mikrofone stopil tudi vodja poslanske skupine NSi-ja Janez Cigler Kralj. "NSi še vedno zagovarja jedrsko opcijo kot edino, ki lahko Sloveniji zagotovi na srednji rok in na dolgi rok stabilno samooskrbo z električno energijo. In zato, ker mi to vidimo kot eno izmed ključnih prioritet Slovenije, menimo, da naj postopki glede referenduma tečejo tako, da bodo brez sence dvoma," je poudaril in ocenil, da je zato trenutno "najbolje, da se v teh okoliščinah ta referendum umakne in da se ustvarijo okoliščine, ki bodo bolj dobrodošle za to odločanje".

Sorodna novica Cerar: Če bi lahko vsaj v pretežni meri zaupali politikom, ki odločajo o JEK-u 2, bi bilo vse lažje

"Jedrska opcija in stabilna energetska samooskrba, predvsem pa proizvodnja električne energije za Slovenijo, je tako ključna, da se je tu skoraj celotna slovenska politika razen radikalne Levice poenotila," je dodal in pri tem poudaril vprašanje, zakaj so v javnost prišli posnetki z zaprte seje, na kateri so se poslanci koalicije in opozicije dogovarjali, kako izpeljati procese v povezavi z referendumom in resolucijo o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije.

"Mislim, da imamo tudi pristojne institucije, ki bodo raziskale, kako in zakaj je prišlo do tega snemanja, ki je kaznivo dejanje, in zakaj ravno v tem času," je dejal Cigler Kralj. Dodal je, da NSi kot sopredlagatelj pobude za posvetovalni referendum nosi odgovornost in bo v trenutnih razmerah tudi "sopodpisniki predloga, da se referendum trenutno umakne iz procedure".

Vrečko: Že od začetka smo opozarjali, da je referendum preuranjen

"V Levici pozdravljamo umik referenduma, ves čas od samega začetka smo opozarjali, da je referendum preuranjen in da referendumsko vprašanje ni ustrezno, kot je tudi vodja poslanske skupine večkrat javno povedal," je v odzivu dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko. Poudarila je, da za odločanje o tako pomembnem vprašanju trenutno ni na voljo dovolj informacij o predvideni ceni elektrike, o vrednosti projekta in o vplivu na okolje.

Sorodna novica Referenduma o JEK-u 2 očitno ne bo: parlamentarne stranke soglasno za umik pobude

"V Levici seveda ne nasprotujemo jedrski energiji," je poudarila Vrečko in spomnila, da je raba jedrske energije vključena tako v program stranke kot v koalicijsko pogodbo. Pojasnila je, da v Levici podpirajo tudi podaljšanje delovanja JEK-a in razmislek o možnosti gradnje drugega bloka. "Ampak to mora biti informirana odločitev, sprejeta na referendumu, ki mora biti informiran in transparenten," je še dejala.

Vrečko se je v izjavi odzvala tudi na oznake, ki prihajajo iz opozicije, da je stranka Levica radikalna. Po njeni oceni so takšnih oznak deležni, ker delajo transparentno in ker si želijo demokratične in informirane razprave. "Verjamem, da se zdi za opozicijske stranke, ki so v službi kapitala, to nekaj radikalnega, ampak v Levici smo na strani ljudi, na strani transparentnosti in na strani tega, da vsi skupaj sprejemamo informirane odločitve," je poudarila.

"To ni odločitev, ki bo zaznamovala zgolj eno vlado ali eno generacijo, to so odločitve, ki bodo zaznamovale našo skupno prihodnost in zato ni prav, da bi se kakršen koli sum ali pa možnosti ponovitve slabe izkušnje, kot jo imamo s Tešem 6, kjer je bila tudi skorajda vsa politika poenotena, pa zdaj vidimo, kaj se dogaja in takšne izkušnje zaznamujejo tudi poglede vnaprej," je še dejala.

SD zadovoljen z razpletom

V SD-ju so z razpletom zadovoljni, je povedala poslanka Meira Hot. "Že več mesecev smo se spraševali, ali je razprava v javnosti pravilna in ali je dovolj vključujoča oziroma smo razpravo celo v veliki meri pogrešali," je poudarila in dodala, da se jim je zdelo, da informiranje zgolj prek spletne strani in nekaj okroglih miz na to temo ni tisto, kar bi omogočilo celovito odločitev na posvetovalnem referendumu.

Temelj posvetovalnega referenduma je po poslankinih besedah omogočiti demokratično in informirano odločanje ljudstva. "Z vidika tega, kar se je dogajalo, in z vidika tega, da je bilo referendumsko vprašanje kljub vsemu sugestivno, ter da ni bilo prave strokovne javne razprave, je tovrsten referendum najbolj razumno preklicati," je dodala.

Komentar Tanje Gobec o političnem dogajanju