Predsedniki koalicijskih strank so na okrogli mizi skupaj podprli nov zakon o RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO
Predsedniki koalicijskih strank so na okrogli mizi skupaj podprli nov zakon o RTV-ju. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Stroka, uslužbenci RTV-ja, državni zbor in vlada podpirajo zakon o RTV-ju, manjka nam le še eno: da ga v nedeljo podprejo še ljudje, so poudarili predsedniki koalicije. Foto: MMC RTV SLO

Koalicijske stranke so pripravile javno tribuno o RTV-zakonu, o katerem bodo volivci odločali na nedeljskem referendumu. Vsi enoglasno zatrjujejo, da so novi zakon - v primerjavi z zdaj veljavnim zakonom - spisali strokovnjaki in da zagotavlja depolitizacijo javnega zavoda in kakovostnejši program.

"V teh dveh letih z vladne strani ni prišla pobuda, da bi se zamenjalo kakšnega urednika ali da bi moral kakšen novinar prirediti svoj prispevek po željah vlade. Nikoli nismo pritiskali na vodstvo RTV-ja, da prilagaja program," je zatrdil premier Borut Pahor. Prepričan je namreč, da je svoboda tiska eden temeljnih stebrov svobodne družbe.

"Zakon je boljši od zdajšnjega"
"Ko smo pričeli mandat, je bilo jasno, da bo gospodarska kriza prinesla vrsto pretresov javnosti, ki bodo imeli odmev tudi skozi prizmo novinarjev in urednikov. Zame je bilo pomembno, da jih pri tem pustimo pri miru. Kolikor mi je znano, se ne jaz ne moji sodelavci nismo vtikali v to, kako bodo novinarji in komentatorji ocenjevali naše delo. Tudi če kdaj menimo, da so kritike prehude, neupravičene in preostre, moramo to prenesti," je Pahor ponovil besede, ki jih je izrekel že na tiskovni konferenci po seji vlade.

Prav zato je bil po njegovih besedah novi RTV-zakon prerešetan skozi nešteta strokovna in druga sita, da so se zgledovali po zakonodajah nekaterih drugih držav, ter da je ta zakon veliko boljši od zdaj veljavnega.


"Politika ne bo več tacala po RTV-ju"
"Celotno dogajanje okoli zakona o RTV Slovenija se zdi kot deja-vu, a če dobro pogledamo, je skupna točka s prejšnjim zakonom le referendum," je ob tem dejala predsednica LDS-a Katarina Kresal. Če bo namreč tudi ta zakon sprejet, po "RTV-ju ne bo več tacala politika."

Po mnenju predsednika Zaresa Gregorja Golobiča pa je predreferendumska debata prinesla tudi nekaj dobrega - oglasili so se zaposleni na RTV-ju, ki so zdaj prvič glasno povedali, kakšne stvari so se dogajale v zadnjih petih letih. "Upam, da bodo zaposleni vzeli v roke to, kar jim ta zakon omogoča – da politika ne bo več imela glavnega vpliva," je dodal.

"Obkrožite za boljši program"
Zato je na volišča in k podpori zakonu svojo volilno bazo pozval tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec. "Če obkrožite za zakon, obkrožite za boljši program," je izpostavil. Z novim zakonom bo namreč televizija res javna, je prepričan, zato bo lahko opravljala to svojo funkcijo, izobraževala bo in vzgajala. Sam si želi tudi, da bi v prihodnje imeli kakšen program za starejše, ki bi ga starejši sami ustvarjali.

Zakon je podprl tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je ob tem izrazil zadovoljstvo, da vse predsednike koalicijski strank spet vidi sedeti skupaj.