Han bi raje sprejel manj beguncev in za te poskrbel bolj kakovostno. Foto: Tomo Križnar
Han bi raje sprejel manj beguncev in za te poskrbel bolj kakovostno. Foto: Tomo Križnar

Po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja Simone Kustec Lipicer koalicija dokončnega stališča o obveznih begunskih kvotah še ni sprejela, so pa že od začetka zagovarjali koncept prostovoljnosti. Ob tem je spomnila, da tudi na ravni EU-ja ni enotnega pogleda na idejo kvot. Se pa v koaliciji po besedah vodje poslanske skupine SMC-ja strinjajo z načeloma solidarnosti in humanitarnosti pri reševanju begunskega vprašanja.

Pogovarjali so se tudi o administrativnih in varnostnih omejitvah. Glede števila oseb, ki bi jih v Sloveniji lahko sprejeli, je Kustec Lipicerjeva dejala, da je treba pogledati tudi to, kakšen učinek bi to imelo na ljudi, ki že prebivajo v Sloveniji, torej na slovenske državljane in na begunce, ki jih je Slovenija že sprejela od drugod.

Jurša bi begunce raje naselil bolj skupaj
Tudi vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je spomnil, da je Slovenija v preteklosti sprejela begunce iz balkanskih držav in bilo bi korektno, da se to upošteva. Pojasnil je, da se bolj ali manj pogovarjajo v smeri, da bi se države dogovorile o sprejemu beguncev, ne bi pa se določile kvote.

Ob tem je opozoril, da je v Sloveniji na razpolago sorazmerno zelo malo stanovanj v državni lasti. Po njegovem mnenju bi bilo begunce pametneje namestiti bolj skupaj, ne pa jih razseliti po vsej Sloveniji.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je prav tako poudaril pomembnost načel solidarnosti in humanitarnosti, a da ne smemo zanemarjati varnostnega vidika. Po Hanovih navedbah je treba realno oceniti, koliko oseb lahko Slovenija sprejme, pri čemer je pomembno, da jih sprejme dostojno. Zato se mu zdi bolje, da sprejme manj oseb, pa tiste kakovostno, kot pa več oseb, ki pri nas ne bi imele dostojnega življenja.