Marušič bo poslancem verjetno predstavil svoje videnje zdravstva v prihodnje in vrednote, ki jih zastopa. Foto: MMC RTV SLO
Marušič bo poslancem verjetno predstavil svoje videnje zdravstva v prihodnje in vrednote, ki jih zastopa. Foto: MMC RTV SLO
Marušič se predstavi

Pahor bo Dorjana Marušiča DZ-ju predlagal v imenovanje za ministra za zdravje. Za SD in LDS je primeren kandidat, v Zaresu imajo nekatere pomisleke, neprepričljiv je bil tudi za DeSUS.

Socialni demokrati pravijo, da Marušič ustreza vsebini programa stranke in koalicijskega sporazuma. In čeprav imajo posamezni poslanci stranke pomisleke, vodja poslanske skupine Bojan Kontič pravi, da to ne bo vplivalo na enotno podporo kandidatu. Skupno mnenje stranke torej je, da je Pahor kandidata dobro izbral.

LDS: Marušič zelo dober poznavalec zdravstvenega sistema doma in na tujem
Podporo kandidatu napovedujejo tudi v LDS-u. Poslanec te stranke Ljubo Germič je poudaril, da je Marušič zelo dober poznavalec zdravstvenega sistema v Sloveniji, obenem pa tudi tujih sistemov zdravstvenega varstva, kar je po njegovem mnenju zelo pomembno, ker reformni procesi, ki so pred nami, zahtevajo prenos dobrih praks iz tujine v naš zdravstveni sistem.

Zares: Pomisleki, ker je Marušič zdravnik
Pomisleke pa imajo v Zaresu. Moti jih zlasti, da je Marušič zdravnik. Vodja poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem je namreč razložila, da bi se zaradi Marušičevega zdravniškega poklica lahko pojavile določene težave v odnosu do zdravniške zbornice in do lastnih stanovskih kolegov. "V tem obdobju moramo najti kandidata, ki bo na ustrezen in dovolj pogumen način sposoben več odločnosti v pogovorih, pogajanjih in v vseh zadevah, ki se tičejo izjemno velike moči, ki jo ima v tem trenutku zdravništvo," je pojasnila.

Dejala je še, da pri nekaterih točkah, ki so pomembne za poslansko skupino Zares, od kandidata niso našli dovolj jasnih odgovorov. In sicer glede vprašanja zdravniške zbornice, strokovnega nadzora in tudi posameznih zadev pri predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti, predvsem na področju podjemnih pogodb.
DeSUS: Ni jasno, čemu bi dal Marušič težo - javnemu ali zasebnemu zdravstvu
Nezadovoljen z Marušičevimi odgovori je tudi prvak DeSUS-a Karl Erjavec, ki je po predstavitvi kandidata za ministra dejal, da se je ta zavzel za strogo ločnico med zasebnim in javnim v zdravstvu, ni se pa izjasnil, ali bo več teže dal zasebnemu ali javnemu zdravstvu. Zdravstvena reforma bi morala bo mnenju Erjavca v smer krepitve javnega zdravstva, a kandidat teh zagotovil ni dal.

Prav zato se v DeSUS-u še niso odločili, kako bodo ravnali, če bo predsednik vlade Marušiča predlagal v potrditev parlamentu in bodo, kot je pojasnil predsednik poslanske skupine stranke upokojencev Joško Godec, če bo do tega prišlo, glasovali po svoji vesti. Naj pri tem spomnimo, da je DeSUS septembra 2007 zaradi odhoda Marušiča z mesta sekretarja na ministrstvu za zdravje grozil z odhodom iz vlade Janeza Janše.

Za podporo bo pomemben pogled na reformo
Premier Borut Pahor je prejšnji teden ob razkritju, da je Marušič kandidat, dejal, da se zaveda, da bo kandidatura Marušiča vzbudila veliko komentarjev. Če se bodo Marušičevi pogledi na zdravstveno reformo preveč razlikovali od pogledov poslancev, pa se bo Pahor o tem najprej posvetoval z njim, kako naprej. Toda čas se izteka. Sedanji minister za zdravje Borut Miklavčič je namreč 10. marca napovedal, da je pripravljen ostati na mestu ministra še največ mesec dni.

Marušič se predstavi