Soglasje bodo morali imeti tudi mladoletniki, starejši od 15 let. Foto: MMC RTV SLO
Soglasje bodo morali imeti tudi mladoletniki, starejši od 15 let. Foto: MMC RTV SLO

Soglasje staršev ali skrbnikov, da dovoljujejo potovanje svojega otroka v tujino v spremstvu polnoletne osebe, bo moralo biti overjeno na upravni enoti ali pri notarju. Vsebovati bo moralo osebne podatke o zakonitem zastopniku mladoletne osebe, namen in obdobje bivanja ter obdobje veljave soglasja.

Določba še predvideva, da bo soglasje moralo biti prevedeno v hrvaščino ali angleščino in overjeno pri sodnem tolmaču.

Izjeme od pravila
Obenem je v določbi zapisano še, da ima mladoletni tujec soglasje, če potuje z letalom in ima spremno listino, izdano pri operaterju letal, če gre otrok na šolsko ekskurzijo v spremstvu učitelja, ta pa ima seznam vseh udeležencev ekskurzije, overejno na šoli ter prevedeno. Soglasje pa velja še, če mladoletnik sodeluje na športni ali kulturni manifestaciji in je naveden na seznamu udeležencev ter ima veljavno potno listino.

Draga birokracija
Starši bodo morali za soglasje odšteti kar nekaj denarja. Dovoljenje upravne enote stane 71 centov, overitev podpisa na soglasju malo več kot 2 evra. Za prevod ene strani pri sodnem tolmaču pa je treba odšteti tudi do 54 evrov. Skupaj torej nekaj manj kot 60 evrov samo za birokratske stroške.