Finske patrie uporabljata finska in poljska vojska. Foto: RTV SLO
Finske patrie uporabljata finska in poljska vojska. Foto: RTV SLO

Nekateri z ministrstva so že dlje časa odkrito, na pol javno, delali in lobirali za posrednika.

Obtožbe zaposlenih v Sistemski tehniki
Karl Erjavec
Minister Erjavec na očitke glede hrvaške ponudbe odgovarja, da ta verjetno ne vključuje celotne opreme. Foto: RTV SLO
Oklepnik patria
Prah okoli izbire patrie se še ni polegel, niti ne kaže, da se bo kaj kmalu. Pogajanja z Rotisom se bodo po Erjavčevih besedah začela v prihodnjih dneh. Foto: RTV SLO

To je tako kot pri avtomobilih, lahko je iste znamke, vendar je zelo odvisno, kakšna je dodatna oprema in od tega je odvisna tudi cena.

Minister Erjavec o očitkih, da je cena patrij za Hrvate nižja

Protestniki z Raven na Koroškem nasprotujejo nedavni odločitvi ministrstva, da bo 136 oklepnikov za Slovensko vojsko kupilo pri finskem podjetju Patria in ne pri
Sistemski tehniki, kot so pričakovali Korošci.

V pismu so zapisali, da bi minister, če bi izbral vozila, izdelana na Ravnah na Koroškem, izbral boljša, cenejša, seveda pa tudi združljiva z opremo zveze Nato.

Minister predvsem razočaran
Minister za obrambo Karl Erjavec je na očitke iz pisma odgovoril, da je razočaran nad dogajanjem, meni pa, da vodstvo Sistemske tehnike zavaja svoje zaposlene in preostalo javnost, saj prav uprava te družbe ni bila odgovorna pri pripravi ponudbe, še bolj neodgovorno pa se mu zdi vztrajanje vodstva Sistemske tehnike, da ne bodo sodelovali s Patrio pri izdelavi izbranih pehotnih oklepnih vozil.

Formalna pritožba Sistemske tehnike
Sistemska tehnika se je zaradi pripomb na korektnost postopka tudi formalno pritožila na odločitev ministrstva za obrambo. Ravenska družba je vložila zahtevek za pojasnitev obvestila o oddaji naročila in predlog za zadržanje odločitve o izboru ponudnika, s tem pa želi doseči možnost za obrazložitev svoje ponudbe.

Predsednik uprave podjetja Viator & Vektor, ki je večinski lastnik Sistemske tehnike, Zdenko Pavček je medtem izrazil svoje dvome o razpisu za nova oklepna vozila 8 x 8. Meni namreč, da je bil razpis vnaprej pripravljen za izbranega ponudnika, saj imajo, je zagotovil, točne podatke o osebah, ki so "to počele".

Pogajanja z Rotisom preložena
Za danes napovedana pogajanja o nakupu oklepnikov patria s trzinskim Rotisom pa se niso začela. Vodstvo finske Patrie se je sešlo le s predstavniki Gorenja, kjer naj bi oklepnike izdelovali. Radio Slovenija je medtem poročal, da bo ministrstvo pogajanja z Rotisom "zaradi vse večjih pritiskov" za nekaj dni odložilo.

SNS grozi z interpelacijo
SNS pa je na premierja Janeza Janšo naslovil poziv, naj zahteva revizijo postopka. Če bo poziv naletel na zaprta vrata, SNS ne izključuje možnosti zbiranja podpisov za interpelacijo Erjavca.

Obrambni minister Karl Erjavec je pred časom pojasnil, da so se za patrio odločili, ker je bila ponudba dobavitelja patrij Rotisa za deset do 18 odstotkov nižja od ponudbe Sistemske tehnike, ki bi pod licenco avstrijskega Steyr-Mannlicherja izdeloval krpane.

Korošci jezni zaradi izbora patrie
To, da ni bil izbran koroški proizvajalec, je dvignilo že nemalo prahu. Na Ravnah na Koroškem, kjer je sedež Sistemske tehnike, so se celo zbrali občinski svetniki, ki so od Erjavca zahtevali, naj zadrži sklep o izbiri patrie, sicer bodo zahtevali njegov odstop.

Erjavec je svetnikom in javnosti izbrano ponudbo zagovarjal kot ugodnejšo s komercialnega, tehničnega in državnogospodarskega vidika.

Ponudba za Hrvate veliko cenejša
Finska Patria naj bi Hrvatom za oklepnike poslala ponudbo, ta pa je kar 43 odstotkov nižja od ponudbe, ki jo je prejela Slovenija.

Časopis Finance piše, da so Finci ponudili 126 vozil za 170 milijonov evrov, medtem ko se je slovensko obrambno ministrstvo odločilo za ponudbo, ki 136 oklepnikov ponuja za 263 milijonov evrov. Slovenija sicer letno za obrambo nameni približno 40 odstotkov manj denarja kot Hrvaška.

Obrambno ministrstvo na očitke odgovarja, da je razlika nastala, ker ponudba za slovensko stran govori o vozilih z nadgradnjami, cena vozil na Hrvaškem pa je verjetno cena osnovnega vozila.

Nekateri z ministrstva so že dlje časa odkrito, na pol javno, delali in lobirali za posrednika.

Obtožbe zaposlenih v Sistemski tehniki

To je tako kot pri avtomobilih, lahko je iste znamke, vendar je zelo odvisno, kakšna je dodatna oprema in od tega je odvisna tudi cena.

Minister Erjavec o očitkih, da je cena patrij za Hrvate nižja