KPK je pri svetovalnih pogodbah na ministrstvu za zdravje zaznal sume kršitev. Foto: BoBo
KPK je pri svetovalnih pogodbah na ministrstvu za zdravje zaznal sume kršitev. Foto: BoBo

Komisija za preprečevanje korupcije je končala postopek obravnave v zvezi s sklepanjem svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje.

KPK je v marcu in aprilu 2023 prejel več prijav, ki so se nanašale na sklepanje svetovalnih pogodb na ministrstvu za zdravje in organih v sestavi ministrstva, in sicer od junija 2022 do januarja 2023. V okviru predhodnega preizkusa je komisija pridobila pojasnila in dokumentacijo ministrstev za zdravje, javno upravo ter delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, FURS-a in vpogledala v javno dostopne podatke.

Od 94 sklenjenih svetovalnih pogodb je komisija pri eni, in sicer pri podjemni pogodbi, sklenjeni s takratno vodjo kabineta ministra, ugotovila sum kaznivega dejanja, zato je zadevo odstopila policiji.

Zaradi zaznanega suma kršitve določb Zakona o delovnih razmerjih je zadevo odstopila tudi v informacijo oziroma pristojno reševanje Inšpektoratu RS za delo, zaradi zaznanega suma kršitve Zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih pa je zadevo odstopila tudi FURS-u.

Komisija pa sumov kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katerega je pristojna, ni potrdila, zato je sama postopek ustavila.

KPK pregledal več pogodb z ministrstvom za zdravje