Odgovor ministrice na obtožbe je dolg dvanajst strani. Foto: MMC RTV SLO
Odgovor ministrice na obtožbe je dolg dvanajst strani. Foto: MMC RTV SLO
Kresalova zavrača očitke

Kot je znano, so interpelacijo zoper njeno delo prejšnji teden vložili poslanci SDS-a, povod zanjo pa je bilo izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim. Očitke je v svojem dvanajst strani dolgem odgovoru Kresalova v celoti zavrnila.

V največji opozicijski stranki ministrici najprej očitajo neuresničevanje 8. točke odločbe ustavnega sodišča in zlorabo ministrstva za politične namene. Kresalova odgovarja, da iz vsebine interpelacije 'vejejo' netočne informacije in polresnice, ki v zgodbi o izbrisu že leta zavajajo.


Vrnitev statusa še ne pomeni volilne pravice
O tem, da se je med njenim ministrovanjem število izbrisanih povečalo za več kot sedem tisoč, kar naj bi prispevalo k volilni bazi LDS-a, pa Kresalova pravi, da je očitek nesmiseln: "Z vrnitvijo nekoč nezakonito odvzetega statusa stalnega prebivalca namreč nihče ne dobi volilne pravice na državnozborskih volitvah - to imajo samo državljani," je zapisala.

Na očitek, da se ne meni za izide referenduma o tehničnem zakonu o izbrisanih, Kresalova odgovarja, da v Sloveniji nikoli ni bilo referenduma o tem, ali je treba odločbo ustavnega sodišča izvršiti in ali je treba ljudem povrniti v nasprotju z ustavo odvzeti status.

"Pravnomočne odškodnine ni dobil še nihče"
Kot še meni Kresalova, tretjega očitka SDS-a, da bodo odškodnine izbrisanim ogrozile sistem javnih financ, ni vredno komentirati. Kot opozarja, v Sloveniji doslej še nihče pravnomočno ni dobil odškodnine zaradi izbrisa.

Odgovor Kresalove mora potrditi še vlada, predvidoma prihodnji teden pa naj bi prišel tudi v parlament. Poslanci naj bi o delu ministrice razpravljali na aprilski seji.

C. R.

Kresalova zavrača očitke