Foto:
Foto:
Dimitrija Rupla naj bi na mestu zunanjega ministra zamenjal Ivo Vajgel.
Minister Dimitrij Rupel naj bi ponovno sedel v poslanske klopi.

Opozicija namreč meni, da bi postopek imenovanja novega ministra v DZ-ju moral steči šele po formalni razrešitvi sedanjega.

Kot so še pojasnili, je DZ tako postopal že na izredni seji 7. aprila 2000, ko je sprejel dnevni red, v okviru katerega je bila najprej uvrščena obravnava predloga takratnega predsednika vlade za razrešitev ministrov ter nato obravnava predloga za imenovanje novih ministrov. Vodstvo DZ-ja zagotavlja, da bo tako postopalo tudi v tem primeru.

Opozicija proti predstavitvi
Kljub temu pa opozicijske stranke nasprotujejo predstavitvi kandidata za zunanjega ministra Iva Vajgla pred parlamentarnim odborom, preden bo Dimitrij Rupel razrešen. V SDS-u, NSi-ju in SLS-u namreč zatrjujejo, da bi premier Anton Rop moral novega ministra predlagati šele po formalni razrešitvi prejšnjega.

V SDS-u menijo tudi, da je ravnanje Ropa v nasprotju s poslovniškimi določili DZ-ja, kar po njihovem dokazuje, da vlada nadaljuje svojo škodljivo politiko uveljavljanja lastnih interesov. Predstavitev Iva Vajgla pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko bo v četrtek.

Rupel v poslanske klopi?
Po poročanju Radia Slovenija je minister Rupel že izjavil, da namerava po razrešitvi sesti v poslanske klopi. To pomeni, da bi se v tem primeru od parlamenta moral posloviti poslanec LDS-a Mario Gasparini iz Izole.

Parlament pa mora odločiti tudi, kateri bodo poslanci, ki bodo nadomestili člane državnega zbora, izvoljene v Evropski parlament. Kot je znano, je med njimi tudi zdajšnji predsednik parlamenta Borut Pahor.