Vlada je sklenila dvoletni proračun pripraviti kljub veliki gospodarski negotovosti in nenapovedljivosti gospodarskih gibanj, saj ji tako narekuje zakon o javnih financah. Foto: MMC RTV SLO
Vlada je sklenila dvoletni proračun pripraviti kljub veliki gospodarski negotovosti in nenapovedljivosti gospodarskih gibanj, saj ji tako narekuje zakon o javnih financah. Foto: MMC RTV SLO

Helena Kamnar je ob tem pojasnila, da dokument kaže tudi na nekatere ovire, ki jih bomo morali upoštevati, če želimo do leta 2013 znižati primanjkljaj pod maastrichtska merila.

8,8 milijarde prihodkov, 10,4 mlilijarde odhodkov
Vlada sicer v letu 2011 načrtuje 8,8 milijarde evrov proračunskih prihodkov in 10,4 milijarde evrov odhodkov. Proračunski primanjkljaj bi tako znašal 1,5 milijarde evrov oz. 4,1 odstotka BDP-ja.

Ob tem pa še niso v celoti upoštevani finančni učinki strukturnih reform, do katerih naj bi prišlo naslednje leto, ker zakonodaja še ni pripravljena, je poudarila Kamnarjeva. Davki se v letu 2011 ne bodo spreminjali, čeprav je vlada računala na davek na nepremičnine, je dodala.

Težišče na programih, ki so povezani s trgom dela in znanostjo
Kot rečeno, bo vlada leta 2001 začela umikati protikrizne ukrepe, a le če bodo gospodarska gibanja potekala po pričakovanjih. To bi pomenilo, da bi se malenkost znižala sredstva na nekaterih področjih, ki so v tem in prihodnjem letu bolj izpostavljena. Med njimi je Kamnarjeva omenila področje konkurenčnosti gospodarstva. Še vedno pa ostaja težišče proračunskih izdatkov na programih, ki so povezani s trgom dela ter znanostjo, raziskovanjem in visokim šolstvom.

Očitki na račun premajhnega varčevanja
Na predlog so se v razpravi poslanci odzivali različno. Prvak SLS-a Radovan Žerjav je vladi očital, da je proračun premalo varčevalno usmerjen, saj posameznim proračunskim uporabnikom preveč zvišuje sredstva med tem, ko je varčevanje predvideno le za redke. Javna uprava bi morala bolj zategniti pas, je izpostavil. S tem se je strinjal tudi Anton Anderlič (LDS), ki je dejal, da nobeno povišanje izdatkov za več kot 10 ali 20 odstotkov ni upravičeno.

Začasna omejitev plač, pokojnin in transferjev?
Med sejo je beseda tekla tudi o predlogu zakona o intervetnih ukrepih zaradi gospodarske krize. Kot predvideva zakon, bi po njem začasno omejili rast plač javnih uslužbencev, pokojnin in socialnih transferjev ter zamaknili sofinanciranje plačil staršev za varstvo otrok v vrtcih. Opozicija meni, da je tako varčevanje na račun socialno najšibkejših nedopustno.