Skoraj tri ure je državni zbor namenil obravnavi predloga zaključnega računa državnega proračuna za leto 2008. Foto: MMC RTV SLO
Skoraj tri ure je državni zbor namenil obravnavi predloga zaključnega računa državnega proračuna za leto 2008. Foto: MMC RTV SLO
V skladu z evropsko direktivo se državna jamstva za bančne vloge zvišujejo z veljavnih 20.000 evrov na 50.000 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Računsko sodišče je v reviziji zaključnega računa lanskega proračuna tako kot pri odmevnem proračunu za leto 2007 ugotovilo, da so bila nepravilno knjižena predvsem vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Sod namreč upravičencev ni izplačal z izkupičkom od prodaje delnic Telekoma Slovenije, ki jih je nanj prenesla država, temveč iz svojega drugega premoženja.

ZARADI ZAVRNITVE ZAKLJUČNEGA RAČUNA LANI VROČA KRI. BO TAKO TUDI LETOS?
Spomnimo, da se je lani, ko DZ ni takoj izglasoval zaključnega računa proračuna za leto 2007, močno zapletlo. SDS je zaradi zavrnitve zaključnega računa obstruiral glasovanje o vstopu Hrvaške v Nato in popustil šele, ko je pri zaključnem računu popustila tudi koalicija. Takratne dogodke lahko obudite z branjem priloženih sorodnih novic.
Se lahko podobni zaplet, glede na to, da je bilo leto 2008 leto vlade Janeza Janše, zgodi tudi letos?


S tem davkoplačevalci niso bili oškodovani, je pri tem ugotovil Andrej Vizjak (SDS) in dodal, da država upravičencev ni izplačala iz enega, temveč iz drugega žepa. Po drugi strani se zdijo Lojzetu Posedelu (Zares) ugotovitve revizorjev alarmantne, zato je prejšnji vladi očital načrtno in zavestno prirejanje javnih financ.

Državna jamstva na bančne vloge z 20.000 na 50.000 evrov
Pred poslanci je bila tudi novela zakona o bančništvu. DZ jo je izglasoval, z njo pa se v skladu z evropsko direktivo zvišujejo državna jamstva za bančne vloge z veljavnih 22.000 evrov na 50.000 evrov. Kljub temu v Sloveniji do konca leta 2010 veljajo novembra lani uveljavljena jamstva v neomejeni višini.

Evropska komisija medtem pripravlja že nove spremembe direktive, s katerimi se bodo ta jamstva predvidoma leta 2010 zvišala na 100.000 evrov, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar. V Sloveniji še velja novembra lani sprejeta novela zakona o javnih financah, ki daje neomejena jamstva za bančne vloge.

V obravnavi tudi davek na motorna vozila
DZ je med drugim opravil še drugo branje predloga novele zakona o davku na motorna vozila, po kateri bo višina obdavčitve novih avtomobilov odvisna od višine izpustov ogljikovega dioksida.

Z novelo zakona o davku na motorna vozila se uvaja tristopenjska progresivna lestvica obdavčitve avtomobilov. V prvi razred so uvrščeni avtomobili z izpusti ogljikovega dioksida v višini do 150 g/m3, kjer se bo stopnja davka v primerjavi z zdajšnjo ureditvijo znižala. V preostalih dveh davčnih razredih se davek zvišuje.

Noveliranje zakona o gospodarskih zbornicah je potrebno zaradi odprave neskladja veljavnega zakona z ustavo v delu, ki govori o razdelitvi premoženja Gospodarske zbornice Slovenije med reprezentativne zbornice. V premoženju GZS-ja, ki je predmet delitve, se po novem ne bo upoštevalo deležev članov, ki so iz GZS-ja izstopili oziroma prešli v druge reprezentativne zbornice.

V obravnavi še Univerza v Mariboru
V obravnavi je bil še predlog novele odloka o preoblikovanju Univerze v Mariboru, ki je potrebna predvsem zaradi ustanovitve nove fakultete za turizem v Brežicah, hkrati pa se usklajujejo še podatki o sedežu fakultete za kmetijstvo ter poimenovanja študijskih področij.