Vodja sindikalne pogajalske skupine meni, da vladni predlog uskladitve ni primeren način za varčevanje. Foto: MMC RTV SLO
Vodja sindikalne pogajalske skupine meni, da vladni predlog uskladitve ni primeren način za varčevanje. Foto: MMC RTV SLO
Po predlogu bi se za leti 2009 in 2010 za javne uslužbence in funkcionarje spremenili še pogoji za napredovanje v plačne razrede. Foto: MMC RTV SLO

Naš predlog bo gotovo v drugih okvirih, bliže ničli kot pa 130 milijonom.

Vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi.
Sindikati zavračajo vladne predloge

Sindikalni predlog usklajevanja plač v javnem sektorju bo po besedah vodje sindikalne pogajalske skupine zagotovo drugače strukturiran od vladnega.

Po besedah vodje pogajalske skupine Janeza Posedija so v sindikatih javnega sektorja veseli, da si je vladna stran vzela čas in jih seznanila s predlogi ter tudi s številkami, na podlagi katerih je prišla do spoznanja, koliko naj bi privarčevali v javnem sektorju.

Veseli jih tudi, da so se na vladni strani pripravljeni pogovarjati o konkretnih točkah in, kot so razumeli, da se morda lahko tudi z drugačnimi predlogi dosegajo podobni učinki.

"Naš predlog bo gotovo v drugih okvirih, bliže ničli kot pa 130 milijonom," je dejal Posedi, ki pravi, da je sistem plač v javnem sektorju vsekakor kompleksen sistem, kjer bi se lahko našlo nekaj denarja, vendar v okvirih, ki jih je predvidela vlada. Ob predlogu dogovora, ki je bil posredovan sindikatom, je njegovo osebno stališče, da "manjka le še poziv k neki krvodajalski akciji za državo".

Današnjega sestanka s sindikati javnega sektorja sta se poleg ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs in ministra za finance Franca Križaniča udeležila tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter predsednik vlade Borut Pahor, ki pa je sestanek predčasno zapustil.

Pavlinič Krebsova: Sindikati niso zaprli vrat
Ministrica je s sestankom zadovoljna, saj sindikati niso zaprli vrat, kar je za vlado izjemnega pomena. Znova se bodo sestali prihodnjo sredo, do takrat pa bodo sindikati pripravili približevalni predlog, ki bo neke vrste konkurenca predlogu, ki ga je ponudila vlada. Prav tako pa bodo pripravili tudi popravke kolektivne pogodbe, za katere želijo, da se uskladijo do 15. februarja.

Pavlinič Krebsova je še spomnila, da so bile razmere v juniju preteklega leta, ko je bil sklenjen dogovor s sindikati v javnem sektorju, drugačne kot danes. "Ob ukrepih, ki jih zdaj predlagamo, bi lahko znižati rast plač v javnem sektorju z 9,9 odstotka zgolj na 7,3," je pojasnila in ob tem poudarila, da ne gre za zniževanje ali zamrznitev plač v javnem sektorju.

Vladni predlog: Usklajevanje se zamakne za nekaj mesecev
V skladu s predlogom bi se usklajevanje plač zamaknilo za nekaj mesecev. Splošna uskladitev plač naj se 1. julija letos ne bi izvedla. Poleg tega bi se tretja četrtina uskladitve plač javnih uslužbencev s 1. septembra premaknila na 1. januar 2010, četrta četrtina pa s 1. marca 2010 na 1. januar 2011.

Po predlogu bi se za leti 2009 in 2010 za javne uslužbence in funkcionarje spremenili še pogoji za napredovanje v plačne razrede. Zadnja tretjina uskladitve nesorazmerij plač funkcionarjev bi se s 1. julija 2009 premaknila na 1. januar 2011, plače direktorjev pa bi se uskladile v enakih rokih kot preostale plače.

Hvalica: Vladni ukrepi nastajali na tajen način
Pavlinič Krebsova
je pred sestankom pojasnila, da je predlog oblikovan tako, da bi čim manj posegal v položaj javnih uslužbencev. Predsednik sindikata Glosa in vodja prejšnje pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Doro Hvalica pa je dejal, da so ukrepi, ki jih predstavlja vlada, nastali na tajen način, zato je o pričakovanjih težko govoriti. Ukrepe morajo še temeljito pretehtati, je dejal, roki za pripombe pa so nenavadni. Dodal je, da je časa premalo, saj organi sindikatov zasedajo šele v teh dneh.

A. M. / B. K.

Naš predlog bo gotovo v drugih okvirih, bliže ničli kot pa 130 milijonom.

Vodja sindikalne pogajalske skupine Janez Posedi.
Sindikati zavračajo vladne predloge