Gosta oddaje politično sta bila nekdanja evropska poslanka Ljudmila Novak in evropski poslanec Marjan Šarec. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Gosta oddaje politično sta bila nekdanja evropska poslanka Ljudmila Novak in evropski poslanec Marjan Šarec. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

V oddajo Politično s Tanjo Gobec sta prišla nekdanja evropska poslanka Ljudmila Novak in novi evropski poslanec Marjan Šarec. Govor je bil o novi kandidatki za evropsko komisarko in političnih igrah, ki jih je menjava prinesla.

Gospod Šarec, ste novi evropski poslanec in član politične skupine Renew Europe, Prenovimo Evropo. Tja sodi tudi kandidatka Marta Kos. Pod črto, kako ste vi videli ta postopek od Vesela do Marte Kos? S Tomažem Veselom sta bila recimo na istem pikniku, vi kot kandidat za evropskega poslanca, on komisarja.

Šarec: Dejstvo je, da je vlada zdaj poslala predlog Marte Kos za evropsko komisarko in to je edino relevantno. Kaj se je dogajalo prej, ne morem soditi, ker nisem bil neposredno zraven. Imamo dobro kandidatko, tudi resor je zelo dober. Slovenija se je ves čas angažirala, zadnja leta tudi pri širitvi. Zdaj seveda Marti Kos ne bo lahko. Lahko vidimo, da so jo že napadli z vsemi topovi – tega se je treba zavedati –, je pa dobra kandidatka.

K temu še pridemo. Morda podvprašanje – kako vidite to, da je zapustila Svobodo, češ da to ni njena stranka, zdaj jo je pa prav Svoboda, skupaj s koalicijo, potrdila v parlamentu?

Šarec: To ni vprašanje zame, to morate vprašati njo.

Gospa Ljudmila Novak, vi ste nekdanja evropska poslanka, to ste bili 10 let. Videli ste sestavljanje komisije, tudi potrjevali ste jo. Kako ste videli ta postopek, predvsem recimo zahteve po ženskih kvotah?

Novak: Ti predlogi Slovenije niso bili najučinkovitejši oziroma najboljši na takšen način. Način ni bil dober. Prav tako postopki niso dorečeni, ne v državah članicah ne v sami Evropski uniji. Zaradi tega se pojavljajo te težave. Smo pa naredili napako že na začetku; nismo poslali dveh kandidatov, tako kot je zahtevala predsednica. Ona je seveda v zagati, ona bi morala predlagati spolno uravnotežene kandidate, pa jih ni mogla, ker je pač takšne dobila. Zato je upravičeno zahtevala od držav članic nekatere zamenjave. Spomnimo: Slovenija je imela v tem času tri komisarje in samo eno žensko na tem položaju. Ni čudno, da je prišlo do te zahteve za Slovenijo.

Gospod Šarec, nekateri so rekli, da je to spreminjanje pravil sredi igre. Pri nas je recimo zakonodaja taka, da vlada pošlje enega kandidata. Torej bi jo morali spremeniti, da bi bila dva. Ali bi vi podprli spremembo tega postopka, tako da zahteva dva kandidata že na začetku in ne po tem, ko je kandidat znan?

Sam imam tudi nekaj izkušenj s tem, ker sem pred petimi leti sam predlagal kandidata za evropskega komisarja. Tudi takrat je rekla, da bo zahtevala dva kandidata, potem sva opravila telefonski pogovor in se je zadovoljila z gospodom Lenarčičem, ki je potem tudi postal evropski komisar. Pravila ... seveda jih lahko spreminjamo, če želimo, ampak ne verjamem, da bi to kar koli spremenilo. Vedno bi se našel kdo, ki mu kaj ne bi bilo všeč, vedno bi se našel kdo, ki bi kaj zapletal. Države imajo različne težave in ni samo Slovenija težava ta trenutek. Pri nas se to prikazuje, kot da so težave samo zaradi Slovenije. Tudi druge države imajo težave in pri vseh procesih je bilo tako. Ta zdaj ni noben unikum. Tako da poglejmo malo z zrnom soli in resnici v oči in povejmo, da to ni nič novega in pravzaprav niti ni nič dramatičnega.

… Je pa res, da je prostor za izboljšave tega postopka.

Šarec: To je pa vedno. Vedno je prostor za izboljšave. Saj tudi vi kot novinarka, ki vodite oddajo ... kritizirajo vašo oddajo, jim ni všeč …

… Hočete reči, da se izboljšam, ne? Vedno je lahko bolje, to se pa strinjava.

Šarec: To je dejstvo, ampak ne pomeni pa to, da je ta postopek kakor koli kontaminiran, da ni dober ali da ni legitimen.

Spraševala sem bolj o tem, najprej kandidat, potem se izve za resor, namesto da bi se povedalo najprej, kateri resor, pa potem država išče kandidate. Tukaj se bomo ustavili.

Kako je v Evropskem parlamentu, ko pride do zaslišanja? Če vprašam kar neposredno, od česa je odvisno, ali bo Marta Kos potrjena kot komisarka ali ne?

Novak: Zagotovo je odvisno tudi od tega, kakšni bodo njeni odgovori. Njena predstavitev. Ima pa težko nalogo, kajti vsi očitki, ki so se zgrnili nad njo, so zahtevni in bo morala dobro pojasnjevati. Ampak to še ni vse – ves čas v ozadju poteka lobiranje, pogovori potekajo. Upam ali pa menim, da sta verjetno tudi poslanca Gibanja Svoboda lobirala pri svojih poslancih in pri drugih. To nekateri zelo učinkovito in intenzivno delajo. Te naše notranje domače razprtije se zagotovo na koncu poznajo pri izidu.

Vi ste bili v največji politični skupini. Koliko vpliva imajo poslanci? Ste imeli takrat poslanci iz Slovenije vpliv? Zdaj jih je pet, kot vemo, štirje iz SDS-a in iz Nove Slovenije Matej Tonin.

Novak: Da, potem politična skupina sprejme končno odločitev. Še prej je zaslišanje na odboru in tam se potem koordinatorji političnih skupin dokončno dogovorijo. Seveda se prej posvetujejo s prisotnimi poslanci, člani tistega odbora. Veliko je lobiranja, veliko je tehtanja, in če ena politična skupina zavrne drugi nekega kandidata, je običajno, da tista skupina njej zavrne nekega drugega kandidata. Politične igre je kar precej.

Gospod Šarec, lobiranje za kandidatko? Vaša politična skupina je četrta oziroma peta po velikosti.

Šarec: Ta zastoj v državnem zboru je vendarle povzročil, da je Marta Kos nekoliko pozneje prišla v Bruselj. Ta teden se bo predstavila tudi skupini Renew, kolikor vem. Zagotovo bodo še potekali pogovori, nekaj jih je že bilo. Prepričan sem, da je dobra kandidatka. Glede teh očitkov: me ne presenetijo, kajti znano je – tistim, ki bolje poznamo novodobno zgodovino –, da je Janez Janša že pred mnogo leti tako rekoč izrekel fatvo nad priimkom Kos. Se pravi, kjer koli se pojavi ta priimek, Janez Janša ni zadovoljen. Zagotovo je bilo to pričakovati in tukaj gre za neko tovrstno politiko. Po mojem mnenju to ni dobro, ampak to je seveda njegova legitimna pravica.

Ampak če gremo v Evropski parlament ...

Šarec: Da, SDS je član Evropske ljudske stranke in zagotovo verjamem, da si močno prizadeva za to, da naša kandidatka ne bi bila uspešna. Še enkrat ponavljam, to je njihova legitimna pravica, oni se sami odločajo, kako bodo ravnali. To ni prvič. Mi se bomo potrudili, da bomo prepričali o nasprotnem. Tudi Marta Kos nima lahke naloge, zagotovo bo zelo težko. Čakajo jo kri, znoj in solze, če uporabim izjavo Winstona Churchilla. Ampak prepričan sem, da bo v prihodnjih dneh dala vse od sebe, da te očitke ovrže in da dokaže, da je primerna za evropsko komisarko in seveda tudi za ta resor, ki je, kot sem rekel, zelo dober za Slovenijo in mu nima nihče česa očitati.

Kaj bi pomenilo, če kdo od kandidatov, tudi recimo slovenska kandidatka, pade, kaj to pomeni za predsednico komisije?

Novak: To pač pomeni, da mora država v čim krajšem času predlagati novega kandidata, izpeljati postopke. Lahko se tudi samo imenovanje komisije zamakne v tem mandatu. Ko sem sama o tem glasovala, je komisija namesto da bi začela delo novembra, začela delati šele decembra, ker so nekatere države prav tako morale zamenjati kandidate. Tako da to ni nič posebnega, to se redno dogaja, merijo se politične moči, z domačega parketa je veliko vpliva, tam pa tudi veliko lobiranja in preigravanja.

Kaj pravi aktualno bruseljsko zakulisje? Bodo poslanci predvsem največje politične stranke, skupine Evropske ljudske stranke, ki je stranka Von der Leyen, podprli Marto Kos ali bodo zmagale domače kritike?

Šarec: Sam se njihovih zasedanj ne udeležujem, tako da ne morem vedeti, kaj se dogaja v njihovi skupini. Seveda se bo marsikaj dogajalo v prihodnjih dneh, napovedi nikoli nisem dajal in jih tudi zdaj ne bom. Vsakič ko kandidiraš za neki položaj, dokler nisi nanj izvoljen oziroma potrjen, se moraš truditi, da ga tudi dobiš. Tako da verjamem, da nas čakajo še pestri dnevi in tedni.

Politično s Tanjo Gobec