Finančni minister Klemen Boštjančič je že začasno vodil ministrstvo za javno upravo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Finančni minister Klemen Boštjančič je že začasno vodil ministrstvo za javno upravo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kdo bo prevzel vodenje resorja ministrstva za digitalno preobrazbo s polnim mandatom, za zdaj še ni znano. Premier Robert Golob je v izjavi za medije pojasnil, da pogovore s potencialnimi kandidati še opravlja. "Opravil sem razgovore z več kandidati, vsi potrebujejo še nekaj časa, preden bi lahko prevzeli funkcijo, tako da se bomo v naslednjem mesecu tudi odločili, kdo od njih je najbolj ustrezen," je dejal.

Razlog za izbiro Boštjančiča je "sorazmerno enostaven", je pojasnil Golob svojo odločitev. Slovenija je namreč v zaključni fazi pogovorov o pridobivanju znatnih evropskih sredstev za postavitev superračunalnika in podatkovnega centra v Mariboru, je pojasnil. Ker je bil minister Boštjančič že doslej vključen v te pogovore, si tako predsednik vlade želi, da bo njegova primarna naloga v času začasnega vodenja tega resorja ta sredstva tudi pridobiti.

O tem, ali pričakuje, da bo med Boštjančičevimi prednostnimi nalogami tudi razdelitev računalnikov, nakup katerih je skupaj z drugimi očitki odnesel ministrico Stojmenovo Duh, pa je Golob znova poudaril, da je glavna prioriteta investicija v superračunalniški center, medtem ko je razdelitev prenosnih računalnikov "manj problematičen del in ga bodo na operativni ravni tudi izpeljali".

Emilija Stojmenova Duh je odstopno izjavo podala konec septembra. Odstop je sledil po večmesečnih očitkih o nepravilnostih pri nakupu 13.000 računalnikov, nanjo so leteli tudi očitki o odsotnosti rezultatov in o vodenju ministrstva, njeno usodo pa je zapečatilo razkritje, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.
DZ se je z odstopom Stojmenove Duh seznanil 27. septembra.

Klemen Boštjančič je pred tem po odstopu ministrice Sanje Ajanovič Hovnik že začasno vodil ministrstvo za javno upravo.