Ministrstvo svetuje previdnost, saj so lahko slovenski državljani tarče srbskih protestnikov. Foto: EPA
Ministrstvo svetuje previdnost, saj so lahko slovenski državljani tarče srbskih protestnikov. Foto: EPA
MZZ opozarja na nevarnost v Srbiji

V Srbiji so tudi za prihodnje dni napovedani množični protesti, tarče napadov pa bi lahko bili tudi slovenski državljani, so za MMC sporočili z ministrstva. Slovenskim državljanom, ki so v Srbiji, zato svetujejo, naj se izogibajo krajem, kjer potekajo protesti, in naj redno spremljajo medije.

Slovenski državljani naj bodo pozorni tudi ob prestopih meje, saj srbske oblasti vsak vstop na Kosovo, ki ni bil opravljen preko nadzornih točk na srbsko-kosovski meji, štejejo za nelegalen. Če potnik na Kosovo vstopi preko srbsko-kosovske meje in nato odide v Makedonijo, se veljavnost vstopa preko Srbije razveljavi. Potnik se mora v Srbijo vrniti preko Makedonije ali Črne gore.

Za pomoč veleposlaništva najprej pokličite
Ministrstvo opozarja na napovedane množične demonstracije, ki jih pričakujejo tudi v četrtek in petek. Slovenski državljani se lahko po pomoč obrnejo na Veleposlaništvo Republike Slovenije, vendar pa ministrstvo priporoča, da državljani, ki pomoč potrebujejo, najprej pokličejo na telefonsko številko +381 63 373 165, saj je veleposlaništvo trenutno zaprto.

Slovensko veleposlaništvo so včeraj skoraj popolnoma uničili protestniki. Veleposlaništvo je sicer pod policijskim nadzorom, protestniki pa so močno poškodovali stavbo, razbili okna in vrata ter z droga strgali slovensko in evropsko državo in ju sežgali.

MZZ opozarja na nevarnost v Srbiji