Letos je država predvidela 40,6 milijona za gradbena dela ter 15,1 milijona za elektro- in strojno opremo, kar pomeni 33 odstotkov manj kot leto prej. Foto: Dars
Letos je država predvidela 40,6 milijona za gradbena dela ter 15,1 milijona za elektro- in strojno opremo, kar pomeni 33 odstotkov manj kot leto prej. Foto: Dars
Začetek del na dolenjski avtocesti

Del in zapor bo tako manj, so pa avtoceste in hitre ceste, kjer bodo vseeno potekala, razdelili v dve prednostni kategoriji. Po praznikih so tako na vrsti najbolj dotrajani odseki, drugo kategorijo naj bi začeli še letos, a večino del v tej skupini načrtujejo za prihodnje leto.

Aprila bodo odprli tri delovišča. Že v torek naj bi dela začeli na dolenjski avtocesti med Višnjo goro in Bičem. Čez nekaj dni se bo odprlo tudi delovišče med Slovenskimi Konjicami in Dramljami na štajerski avtocesti, načrtuje pa se tudi zamenjava dilatacij na odseku Arja vas-Vransko.

Poleti le konec večletne obnove južne obvoznice
Na primorski avtocesti se bodo dela začela konec maja. Predvideni sta obnova in utrditev vozišča med Divačo in Kozino. Dela na gorenjskem kraku avtocestnega križa bodo potekala na odseku Podtabor-Kranj zahod. Končali naj bi jih v drugi polovici julija. Poleti bodo dela potekala na ljubljanski južni obvoznici. S tem se bo njena obnova po nekaj letih le končala. Voziščno konstrukcijo na odseku Unec-Postojna bodo začeli obnavljati v drugi polovici avgusta, utrditev in obnova ceste med Dramljami in Celjem pa bosta potekali v drugi polovici julija in avgusta. Elektro- in strojna dela v predoru Karavanke bodo izvedli šele septembra, saj postopek izbire izvajalca še ni pravnomočno sklenjen.

Na Darsu so zagotovili, da bodo zapore na avtocestah in hitrih cestah zaradi obnovitvenih del organizirali tako, da bodo omogočili čim večjo pretočnost prometa. Kjer bo mogoče, bodo uredili dva zožena prometna pasova v vsako smer.

Leta 2009 je bilo za obnovo avtocest namenjenih 60,6 milijona evrov, za elektro- in strojno opremo pa še dodatnih 16 milijonov. Letos je država predvidela 40,6 milijona za gradbena dela ter 15,1 milijona za elektro- in strojno opremo, kar pomeni 33 odstotkov manj kot leto prej. Lani je bilo v načrtu obnove 49 kilometrov vozišč, letos pa med 31 in 32 kilometri.

Začetek del na dolenjski avtocesti