V adventno-božični akciji Več luči več upanja – pomoč otrokom v stiski pa so zbrali skoraj 15.000 evrov, je na novinarski konferenci povedal predsednik mariborske nadškofijske Karitas Branko Maček. Z zbranimi sredstvi v okviru te akcije, ki je potekala od adventa do svečnice, so pomagali družinam plačati položnice za šolsko prehrano, oskrbnino v vrtcih in druge stroške šolanja. Z delom zbranih sredstev so omogočili tudi nadaljevanje izvajanja učne pomoči na mariborski Karitas, samo preko programov pomoči Nadškofijske karitas Maribor pa so lani pomagali 1681 otrokom.

Pomoč se je nanašala na plačilo šolske prehrane, šole v naravi, letovanj, šolskih potrebščin in delovnih zvezkov ter učbenikov, pomoč otrokom preko programa botrstvo, materinskega doma, ambulante, ljudske kuhinje, donirane hrane in učne pomoči.

"Naš namen je bil z adventno akcijo pomagati 500 otrokom, a če bomo blizu te številke, bomo tudi zadovoljni. Največ stiske doživljajo tisti ljudje, ki ne morejo poravnati položnic za najnujnejše življenjske stroške. Stroški energentov pa so v zadnjih mesecih precej narasli," je dejal Maček.

Ocenil je tudi, da se vse več upokojencev obrača na Karitas, saj se s prejeto pokojnino težko preživljajo. Opozoril je, da imajo številni iskalci pomoči duševne in telesne zdravstvene težave, zato so se na Nadškofijski karitas Maribor odločili, da jim bodo zagotovili psihosocialno pomoč.

Opazne so tudi družine in posamezniki, ki do zdaj še niso potrebovali pomoči Karitas in so jih nenadna stiska, bolezen oz. druge okoliščine pahnila v revščino, da ne morejo preživeti. Ti so še posebej ranljivi, saj so se prvič znašli v brezizhodni situaciji in si sami ne znajo pomagati.

Na njihova vrata dnevno potrka do 250 ljudi, 24 osebam nudijo prenočišče, 40 do 45 pa toplo kosilo. Dnevno prav tako na različne načine v okviru projekta Donirana hrana pomagajo do 150 osebam, v materinskih domovih v Žalcu in Mozirju pa je bilo lani nastanjenih 22 žensk s 24 otroki.

Lani so razdelili 800 ton različne humanitarne pomoči, na področju župnijskih Karitas pa so pomagali skoraj 18.000 osebam. V okviru akcije Stiska 2021 so lani zbrali nekaj manj kot 16.000 evrov in z zbranimi sredstvi pomagali 477 družinskim članom, posameznikom in starejšim.