S 1. aprilom vrata znova zapirajo šole in vrtci, izjema je zagotavljanje varstva za otroke, katerih starši so zaposleni v kritični infrastrukturi. Foto: Reuters
S 1. aprilom vrata znova zapirajo šole in vrtci, izjema je zagotavljanje varstva za otroke, katerih starši so zaposleni v kritični infrastrukturi. Foto: Reuters

Kot je znano, bodo od četrtka vrtci v varstvo sprejemali le otroke tistih staršev, ki delajo v tako imenovani kritični infastrukturi – med to spadajo promet, prehrana, preskrba s pitno vodo, zdravstvo, finance, varovanje okolja ter informacijsko-komunikacijska omrežja in sistemi. Med upravljalce kritične infrastrukture se uvršča tudi RTV Slovenija, je sporočilo vodstvo zavoda. Da delata v kritični infrastrukturi, bosta morala oba starša dokazati tudi s potrdilom delodajalca.

Zapleti z varstvom vrtčevskih otrok

Predsednica skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj je za Televizijo Slovenija povedala, da ji z različnih koncev Slovenije ravnatelji in ravnateljice sporočajo, da doživljajo kar velike pritiske staršev, ker je več kot očitno, da v tem času, kot je predvideno, ne bo delala samo kritična infrastruktura, ampak bo odprta celotna gospodarska dejavnost. "To so prepoznali ravnatelji vrtcev, ker se na nas množično obračajo starši, ki ne bodo mogli zagotoviti potrdila kritične infrastrukture, ker sta oba starša zaposlena v proizvodnji, torej v drugih vejah gospodarstva."

Sorodna novica Katere storitve bodo lahko delovale v času 11-dnevnega zaprtja javnega življenja?

Na pobudo več ravnateljev in ravnateljic pa bodo s tem, da kljub dogovoru načrtovanega popolnega zaprtja države ne bo, seznanili tudi pristojno ministrstvo za izobraževanje in predsednika vlade. "Jasno se je treba dogovoriti, v kakšnem sistemu gremo v zapiranje, da ne bodo vedno zaprti samo vrtci in šole, vse druge gospodarske strukture pa bodo odprte," opozarja Bogatajeva.

V Skupnosti vrtcev Slovenije pričakujejo sproščanje omenjenega ukrepa, da bi lahko v vrtce otroke pripeljali tudi tisti starši, ki druge možnosti nimajo. "Poznamo različne primere družin, se mi zdi prav, da se o tem odloča in presoja še enkrat," je še poudarila.

Kot je v Dnevniku TV Slovenija poročal Nejc Krevs, so pristojni za zdaj z odzivom precej skopi. V kabinetu predsednika vlade so sporočili, da se je treba obrniti na šolsko ministrstvo. Tam so pisno odgovorili in pojasnili do zdaj že znane možnosti. Delodajalce pozivajo naj staršem otrok do petega razreda osnovne šole omogočijo uveljavljanje odsotnosti z dela zaradi višje sile.

Večina podjetij ni prisluhnila pozivom vlade
V Klubu slovenskih podjetnikov za nujno varstvo v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) je na ključne odločevalce v državi naslovil dopis glede nujnega varstva otrok tudi za starše, zaposlene v industriji. Na podlagi določbe starši, ki delajo v industriji, niso upravičeni do nujnega varstva, kot je bilo to določeno v jesenskem in zimskem času zaprtja vrtcev in šol. "V SBC-ju zato predlagamo, da se odlok spremeni in dopusti nujno varstvo v vrtcih in prvi triadi osnovnih šol na način, kot je bilo to že urejeno v jesenskem in zimskem času, torej da je odločitev v rokah posameznih županov oz. vrtcev in šol," so sporočili.