Pri tujcih so našli dokazila, da so bili v postopku že pri madžarskih, srbskih, makedonskih in grških varnostnih organih. Po dozdajšnjih ugotovitvah policije so za pot iz domovine plačali tudi do 4.500 evrov, namenjeni pa so bili v Nemčijo in na Švedsko.
Pri tujcih so našli dokazila, da so bili v postopku že pri madžarskih, srbskih, makedonskih in grških varnostnih organih. Po dozdajšnjih ugotovitvah policije so za pot iz domovine plačali tudi do 4.500 evrov, namenjeni pa so bili v Nemčijo in na Švedsko. "Večinoma se zanimajo za ekonomski status države, kar nakazuje, da gre za ekonomske migrante, za boljše življenje," pojasnjujejo na PU Maribor. Foto: BoBo

Odločitvi Nemčije in Avstrije za začasno uvedbo nadzora na meji za zdaj ne vplivata na razmere v Sloveniji, ki natančno spremlja dogajanje v sosednjih državah in ustrezno prilagaja svoje dejavnosti. O tem, ali se bo tudi Slovenija odločila za ta ukrep, pa je preuranjeno govoriti, je v Bruslju ob prihodu na izredno zasedanje notranjih ministrov EU-ja o beguncih dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

43-letni državljan Romunije je tujce prevažal v kombiniranem vozilu, ki so ga na mejnem prehodu v soboto okoli ene ure zjutraj ustavili uslužbenci Družbe RS za avtoceste (Dars), ker ni imel vinjete. "Z Darsom imamo dogovor, da sodelujemo in da nas o vseh takšnih sumljivih osebah obveščajo, in mi prevzamemo postopke," je pojasnil vodja Oddelka za državno mejo in tujce Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor.

"Po postopku smo tuje državljane odpeljali na policijsko postajo za izravnalne ukrepe, kjer smo jih obravnavali po zakonu o tujcih, saj nihče od njih ni izrazil želje, da bi pri nas podali vlogo za mednarodno zaščito. Potem so bili nastanjeni v centru za tujce, kjer so še zdaj," je dodal.

Tujcem so policisti takoj po prihodu na policijsko postajo dali topel obrok in prvo pomoč, a so bili vsi v dobrem fizičnem stanju, zato prva pomoč ni bila potrebna. Med Iranci gre večinoma za družine, med njimi je tudi štiriletna punčka. "Zanjo je bilo zelo lepo poskrbljeno," je povedal Ramot.

Več tisoč evrov za pot iz domovine
Pri tujcih so našli dokazila, da so bili v postopku že pri madžarskih, srbskih, makedonskih in grških varnostnih organih. Po dosedanjih ugotovitvah policije so za pot iz domovine plačali tudi do 4.500 evrov, namenjeni pa so bili v Nemčijo in na Švedsko. "Večinoma se zanimajo za ekonomski status države, kar nakazuje, da gre za ekonomske migrante, za boljše življenje," je povedal Ramot.

Tujce, ki so zdaj nastanjeni v centru za tujce v Postojni, bodo napovedali madžarskim varnostnim organom. "Ko nam bodo sporočili, ali jih sprejmejo, jih bomo tudi odpeljali," je pojasnil.

Ta skupina zajetih tujcev je doslej največja, kar so jih letos izsledili slovenski policisti. Ramot je ob tem spomnil, da so v letu 2000 na policijski postaji Ormož dnevno obravnavali tudi do 150 ljudi. "V tem trenutku lahko rečemo, da je varnostno stanje na naši notranji meji stabilno, prav tako tudi na naši zunanji meji," je povedal.

Ni dokazov, da je prejšnja skupina prišla iz Slovenije
Avstrijska tiskovna agencija APA je sicer konec tedna poročala, da je iz Slovenije v Avstrijo prišlo 43 beguncev iz Iraka in Sirije. Po Ramotov besedah ni dokazov, da so ti tujci, ki so jih avstrijski varnostni organi izsledili nedaleč od Lipnice, dejansko prišli iz Slovenije.

"Stopili smo v stik z varnostno direkcijo v Gradcu, ki je naš partner. Niso nam mogli potrditi, da bi ti tujci prišli iz Slovenije, zato tudi ni bilo nobene napovedi. Drugače imamo usklajeno, da nas v takšnih primerih takoj obvestijo po telefonu in da zadevo začnemo reševati takoj. Seveda, ko so dokazi, da so prišli iz Slovenije. V danem primeru niso imeli dokazov," je pojasnil.

Nadzorovali bodo dejanja oblasti
Predstavniki organizacije Amnesty International Slovenije (AI) pa so obiskali Center za tujce v Postojni, kjer so se srečali z vodjem centra, Jožetom Koncem, in tudi z dvema od 14 Sircev, ki so tam pridržani, so sporočili iz organizacije. Oba sirska prebežnika se sicer ne želita vrniti na Madžarsko, a jih bodo iz centra kljub temu odpeljali tja. Od madžarskih oblasti pa naj bi bilo odvisno, ali jih bodo sprejeli, so dodali.

Zato pristojne organe oblasti pozivajo, naj tega ne storijo, saj je Madžarska v izrednem stanju. Usodo teh Sircev in tudi siceršnje ravnanje slovenskih oblasti pri soočanju z vprašanjem prihoda beguncev in iskalcev azila pa bodo v AI-ju še naprej spremljali, preučevali ukrepe oblasti in se odzivali v skladu z željami prizadetih beguncev ter begunskim pravom in standardi človekovih pravic, so sklenili.

Odločitvi Nemčije in Avstrije za začasno uvedbo nadzora na meji za zdaj ne vplivata na razmere v Sloveniji, ki natančno spremlja dogajanje v sosednjih državah in ustrezno prilagaja svoje dejavnosti. O tem, ali se bo tudi Slovenija odločila za ta ukrep, pa je preuranjeno govoriti, je v Bruslju ob prihodu na izredno zasedanje notranjih ministrov EU-ja o beguncih dejala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Slovenija bi z velikim številom prebežnikov imela velike težave
Prejeli Romuna, ki je tihotapil ljudi
Slovenija bi z velikim številom prebežnikov imela velike težave
Prejeli Romuna, ki je tihotapil ljudi