Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij. Foto: EPA
Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij. Foto: EPA

Primere tularemíje povezujejo z mišjim letom in obilnimi padavinami v maju. Analize so prisotnost bakterije, ki povzroča to bolezen, potrdile tudi v nekaterih zasebnih vodovodih na severnem Primorskem. Prav tako zaradi možnosti okužbe odsvetujejo pitje vode iz izvirov in studencev.

"Najpogosteje se z zajčjo mrzlico, ki jo spremljata glavobol in visoka vročina, okužimo prek klopa, komarja, tudi muhe, torej z okuženo živaljo oz. njenimi izločki in onesnaženimi delci v zraku, prvič pa so v Sloveniji kot možen vir okužbe potrdili tudi vodo," pojasnjuje vodja področja za nalezljive bolezni na novogoriški enoti NIJZ, Tatjana Frelih: "Zaenkrat smo jo potrdili na treh vodovodih, to so zasebni lastni viri, enega pa še preiskujemo."

Nekaj okužb so imeli tudi v KS Podkraj v občini Ajdovščina, kjer je sedem zasebnih vodovodov, pravi predsednik KS, Metod Bizjak: "Dobili smo usmeritve iz ZD Ajdovščina, da je treba prekuhavati vodo, ker je možen vir okužbe ravno iz teh vodovodov. Prve dni je vladala panika, ampak potem smo vaščanom razložili, kako in kaj."

Poleg prekuhavanja je povsem zanesljivo le še kloriranje, dodaja Frelihova:"Kajti UV svetilka je odvisna tudi od čistosti vode. Ko je voda bolj motna, je UV svetilka manj učinkovita."

Veliko zasebnih virov vode je tudi v Posočju. Kot pojasnjuje direktor Komunale Tolmin, Berti Rutar, je zaradi razpršenosti poselitve v bovški in tolminski občini pokritost z javnimi vodovodi le nekaj več kot 70-odstotna. Nekatere vasi imajo svoje večje vodovode. "Drugi vodovodi so posamezni za eno hišo, Gorenja Trebuša je v celoti tako urejena, taki primeri so na Kozmericah, v Baški grapi, še poseben primer pa sta Tolminski in Kanalski Lom, kjer so še kapnice. Soča, Trenta sta večinoma brez, Lepena, Strmec imata zasebne. Na Kobariškem sta zasebni vodovod Avsa in Gornje Drežniške Ravne, vse ostalo je javno. Eni imajo boljše urejeno, drugi slabše."

Predvsem pa na NIJZ odsvetujejo pitje vode iz studencev. Na severnem Primorskem so sicer največ, 20 primerov zajčje mrzlice zabeležili junija, 5. julija, avgusta zaenkrat še nobenega.

Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij. Foto: EPA
Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij. Foto: EPA