V župnijski dvorani svetega Martina na Teharjah so odprli razstavo 3450 Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin. Foto: BoBo
V župnijski dvorani svetega Martina na Teharjah so odprli razstavo 3450 Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin. Foto: BoBo

Daroval jo bo upokojeni nadškof Anton Stres, po maši pa bo kratek kulturni del slovesnosti, na kateri bo zbrane nagovoril nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati.

V župnijski dvorani svetega Martina na Teharjah so v petek odprli razstavo 3450 Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin. Prav tako je potekala projekcija dokumentarnega filma 3450 Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico, sledil pa je pogovor z avtorjem razstave in filma Jožetom Dežmanom, ki je predstavil tudi šesto poročilo komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč.

Na območju nekdanjega nemškega vadbenega centra na Teharjah so po končani vojni začasno namestili zajete domobrance, vojake, civiliste, ženske in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci iz Hrvaške in Srbije ustavili na Koroškem in jih izročili novi partizanski oblasti.

Večino so brez sodbe pobili, delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližji okolici Celja, še več pa so jih od tam odpeljali v smrt v Hudo Jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika.

Na mestu nekdanjega taborišča so leta 2004 odprli spominski park. Ta je še vedno nedokončan, po mnenju teharske župnije je premalo politične volje, da bi ga v celoti uredili.