Mladih iskalcev dela je čedalje več. Foto: BoBo
Mladih iskalcev dela je čedalje več. Foto: BoBo


V primerjavi z oktobrsko strukturo brezposelnosti se je novembra najbolj povečal delež brezposelnih v starosti od 25 do 39 let. Več je tudi brezposelnih, starih od 40 do 49 let, ter iskalcev prve zaposlitve.

"Glede na november 2011 se je v izobrazbeni strukturi najbolj zmanjšal delež brezposelnih oseb z najnižjo izobrazbo, to sta prva in druga stopnja izobrazbe. Najbolj pa se je povečal delež tistih s terciarno izobrazbo. To je šesta stopnja ali več," je pojasnila predstavnica Zavoda za zaposlovanje Mateja Uršič.

Ta čas mladi še lahko dobijo zaposlitev. A prednost imajo tisti z ustrezno izobrazbo, ugotavlja tudi predstavnica delodajalcev Tatjana Čerin. "Moram povedati, da se na trg izredno hitro plasirajo zaposleni s srednjo poklicno šolo. Ravno na tem segmentu ugotavljamo, da je povpraševanje pri delodajalcih še vedno izredno veliko. Na žalost pa je manj ponudbe med ustreznimi kandidati," je pojasnila.
Fakultete bi lahko storile več
Da bi k večji zaposljivosti mladih lahko pripomogle tudi fakultete, pa pravi raziskovalec na Fakulteti za družbene vede Samo Pavlin. "Če povpraševanje po posameznem reguliranem profilu upada, potem bi se visokošolska institucija na to morala odzvati v svojem učnem načrtu. Naj bi spremljala in spodbujala mlade pri razvijanju svojih talentov in predvsem skrbela za promocijo svojih programov med delodajalci," je prepričan Pavlin.
K večji zaposljivosti lahko pripomorejo mladi sami, in sicer tako, da že med študijem pridobivajo neformalne delovne izkušnje.
Za Radio Slovenija, Urška Valjavec