Slovenski predsednik je povedal, da je bil sestanek pomemben in uspešen. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski predsednik je povedal, da je bil sestanek pomemben in uspešen. Foto: MMC RTV SLO
Prve ustavne spremembe že jeseni?

Predsednik države Danilo Türk je po razpravi političnega vrha glede ustavnih sprememb dejal, da bo Slovenija po spremembah suverena in dobro povezana v Evropski uniji. Spremembe naj bi se najprej usmerile na razbremenitev ustavnega sodišča (glede tega vlada namreč že zaključuje predlog ustavnega zakona), sledile pa bi lahko še spremembe glede imenovanja vlade, ureditve referenduma, položaja državnega sveta in volilnega sistema, ki bi volilcem omogočil večji vpliv na izvolitev določenega kandidata.

Türk: Politična podpora je pomemebna
Sestanek je bil po mnenju predsednika države pomemben, saj izkazuje visoko stopnjo podpore ideji, da bi opravili širšo razpravo o ustavi z namenom, da se v tej razpravi ugotovi, ali so potrebne kakšne spremembe, in da se pri razlagi in uporabi čim bolj prilagodi potrebam, ki jih prinaša čas.

Opozoril je, da je politična podpora, ki je bila na srečanju tudi podana, zelo pomembna. Razprava pa je tekla tudi o tem, kako priti do dobre opredelitve prioritet in kako se organizirati, da bo razprava lahko uspešna. Danilo Türk je na pogovor povabil predsednika vlade, predsednika DZ-ja in prvake strank.

V strankah različno naklonjeni sprememebam
Kot je dejal premier Borut Pahor vse spremembe ustave niso enako pomemebne. Po njegovih besedah si je treba vzeti čas za posvet tako s političnimi strankami kot s strokovno javnostjo. "Previdno zadržan" pa je treba biti pri spreminjanju ustave tudi po besedah predsednika DZ-ja Pavla Gantarja.

Kot poroča Radio Slovenija po besedah prvaka Zaresa Gregorja Golobiča ne potrebujemo nove republike, temveč krepitev ustavnega reda in vsega z njim povezanega. Medtem ko so v SDS-u po besedah Gregorja Viranta nekaterim spremembam naklonjeni pa so do teh v prav tako opozicijskem SLS-u do le-teh zadržani. "Nismo za to, da bi se velikopotezno lotevali sprememeb ustave," je dejal predsednik stranke Radovan Žerjav.

Prve ustavne spremembe že jeseni?