Nadzornika sta zatrdila, da ne bodo popustili pod pritiski in bodo razpis za urednika Maga izpeljali do konca. Foto: RTV SLO
Nadzornika sta zatrdila, da ne bodo popustili pod pritiski in bodo razpis za urednika Maga izpeljali do konca. Foto: RTV SLO
Nadzornika Dela sta se odzvala
Vroča debata v Vročem stolu

Andrijana Starina Kosem in Stojan Zdolšek sta trditve, ki jih je Silvester Šurla izrekel v ponedeljkovi oddaji Vroči stol na TV Slovenija, označila kot neresnične in zavajajoče. Zatrdila sta, da nikomur ni "šel v nos" intervju s predsednico LDS-a Katarino Kresal in da niso zahtevali intervjuja z izolskim županom Tomislavom Klokočovnikom.

Menita, da Šurla namerno poskuša dajati vtis, da je odgovorni urednik, ki ga uprava in nadzorni svet družbe želita zamenjati. Po njunem mnenju se je Šurla očitno "spomnil" zatrjevanih pritiskov šele, ko je ugotovil, da bo objavljen javni razpis za odgovornega urednika revije Mag.

Celotno oddajo Vroči stol si lahko ogledate tukaj.

Starina Kosmova in Zdolšek sta pojasnila, da sta se s Šurlo sestala 23. in 29. oktobra, povod za srečanji pa je bila njegova kandidatura za odgovornega urednika Maga. Pogovarjali so se o načrtovanju programske zasnove, načelih in usmeritvah tednika.

S Šurlo sta pogovarjala tudi o tem, da mora biti tednik Mag odprt, profesionalen in neodvisen od posameznih političnih in drugih centrov moči, tudi od kapitala ter od posameznih zasebnih povezav, ter da mora biti strankam zagotovljeno enakovredno obravnavanje v reviji, sta zapisala. Na internem razširjenem sestanku nadzornega sveta z uredniki 30. novembra je bilo jasno povedano, "da je debela laž in brez vsakršnih osnov prav trditev, da je sodu izbil dno intervju s predsednikom vlade", dodajata člana nadzornega sveta Dela. Intervju s predsednikom vlade je po njunem mnenju pomemben medijski dogodek, ki praviloma pozitivno vpliva na prodano naklado.

Oddaja je odmevala tudi na forumu in v blogih.
Ostri toni v ponedeljkovi oddaji Vroči stol
Oddaja Vroči stol je obravnavala razmerje med kapitalskimi lastniki medijev in odgovornimi uredniki ter vprašanje, ali kapital obvladuje medije. Nastopili so odgovorni urednik in direktor Financ Peter Frankl, odgovorni urednik informativnega programa TV Slovenija Rajko Gerič, odgovorni urednik Dela Janez Markeš, predsednik Združenja novinarjev in publicistov Peter Jančič, odgovorni urednik Mladine in predsednik Društva novinarjev Slovenije Gregor Repovž in v. d. odgovornega urednika Maga Silvester Šurla. V oddaji ni manjkalo ostrih tonov in medsebojnih obtoževanj.
Nadzornika Dela sta se odzvala
Vroča debata v Vročem stolu