Gre za uvajanje standardov iz gospodarstva, pravi vlada. Foto: RTV SLO
Gre za uvajanje standardov iz gospodarstva, pravi vlada. Foto: RTV SLO
Franc Žnidaršič, poslanec DeSUS-a.
DeSUS pogojuje podporo. Foto: RTV SLO

V LDS-u in SD-ju namreč menijo, da spremembe pomenijo zlorabo odločbe ustavnega sodišča ter uvajanje poskusne dobe za najvišje uradnike. Koalicijski SDS, SLS, NSi pa so na drugi strani prepričani, da so spremembe pot k učinkovitejši javni upravi.

Minister za javno upravo Gregor Virant je prepričan, da je ministrstvo odločbo sodišča spoštovalo in da je sodišče potrdilo predlog zamenjave najvišjih uslužbencev brez krivdnih razlogov. Zamenjava bi bila mogoča v prvem letu.

DeSUS pogojuje podporo
Od koalicijskih strank so bolj kritični do sprememb v DeSUS-u, kjer podporo pogojujejo s podporo njigovemu dopolnilu predlogu. Menijo, da novela prinaša nekaj izboljšav sistema, se pa ne strinjajo s fleksibilnostjo delovnih mest. Nasprotujejo delu, ko je med razlogi za redni odpust tudi izpolnjevanje pogojev za upokojitev, zato hočejo ta del črtati.

Vlada želi pogoje za morebitno odpuščanje zaposlenih v javni upravi približati tistim, ki veljajo za gospodarstvo. S tem želi dvigovati kakovost uprave, seveda pa je v ozadju verjetno tudi načrtovano zniževanje števila zaposlenih v upravi.