Socialni sporazum bi omogočil čim lažji prevzem evra. Foto: RTV SLO
Socialni sporazum bi omogočil čim lažji prevzem evra. Foto: RTV SLO
Vlada namerava na račun direktorskih plač v javnem sektorju prihraniti 890 milijonov tolarjev. Foto: RTV SLO
Policisti za določen delovni čas bodo delovali predvsem na meji. Foto: RTV SLO
Avtocesto prek Trojan naj bi odprli 12. avgusta. Foto: RTV SLO

Uredba o plačah direktorjev v javnem sektorju določa osnovne plače s plačnimi razredi in omejuje dodatke.

Temeljni cilj uredbe, ki bo veljala za več kot 1.600 direktorjev, je vzpostaviti red na področju direktorskih plač v javnem sektorju. Delovna uspešnost bo izplačana v obliki letne nagrade in ne sme preseči dveh osnovnih plač. Nagrado bo predlagal svet javnega zavoda, soglasje pa bosta morala dati občina ali vlada. Do zdaj so v večini primerov o letnih nagradah odločali organi upravljanja, zato je dodeljevanje nagrad pogosto preraslo v avtomatizem.

Uredba bo začela veljati 1. januarja 2006, do leta 2009 pa naj bi prihranili 890 milijonov tolarjev.

Izenačeni uslužbenci v javnem in zasebnem sektorju
Novela zakona o javnih uslužbencih izenačuje status uslužbencev v javni upravi s statusom zaposlenih v zasebnem sektorju, predvsem glede odpovedi iz krivdnih razlogov, nesposobnosti in poslovnih razlogov. Poenostavili bodo postopke izbire strokovno najprimernejših kandidatov z ohranitvijo koncepta in načel sistema javnih uslužbencev (načelo javnega natečaja, načelo enakopravne dostopnosti).

Novela zakona določa enoletni rok od nastopa funkcije predsednika vlade oziroma ministra, ki mu je uradnik na položaju odgovoren, in v katerem je možna njegova zamenjava.

Sprva nasprotovanje sindikatov
Sindikati so 14. julija v pismu ministru za javno upravo Gregorju Virantu opozorili na nesprejemljivost vladne poteze, ki je predlog novele poslala v parlament, ne da bi spremembe uskladila z njimi. Ti so nasprotovali predlogu, ki vladi omogoča, da enostransko in mimo zakona ali brez usklajevanja med socialnimi partnerji spremeni status in socialno-ekonomski položaj javnih uslužbencev.

Policisti tudi za določen čas
Vlada je danes za obravnavo v DZ-ju po skrajšanem postopku pripravila novelo zakona o policiji. Ta omogoča sklepanje pogodb o zaposlitvi policistov za določen čas zaradi opravljanja nalog varovanja objektov in zunanje meje EU-ja, in sicer za obdobje do pet let, z enkratnim podaljšanjem za še pet let. Novela med drugim ureja tudi možnost verske oskrbe za policiste.

Inštruktorji v Jordaniji do konca leta 2006
Ministrstvo za zunanje zadeve je sprejelo prošnjo ZDA za podaljšanje angažiranja policijskih inštruktorjev v jordanskem mednarodnem policijskem centru za usposabljanje v Amanu. Podaljšanje mednarodne policijske misije do sredine decembra 2006 je nujno potrebno zaradi uresničitve planiranega urnika usposabljanja iraških policistov.

Objavili bodo razpis za najem letala
Vlada bo do konca meseca objavila razpis za najem poslovnega letala, ki bi ga uporabljala le v izjemnih primerih, ko iz objektivnih razlogov ne bi bilo mogoče leteti na redni letalski progi.

Od Ljubljane do Trojan za 360 tolarjev
Vlada je določila cestnine po odprtju avtocestnega odseka med Blagovico in Trojanami. Prevozna razdalja med Ljubljano in Trojanami, ki se bo cestninila na cestninski postaji Kompolje, je 32,8 kilometra. Cestnina za prvi cestninski razred bo predvidoma 360 tolarjev, 540 tolarjev za drugi cestninski razred, 990 tolarjev za tretji cestninski razred in 1.440 tolarjev za četrti cestninski razred.

Za Posočje še 14 milijonov tolarjev
Vlada je v okviru programa popotresne obnove zaradi lanskoletnega potresa v Posočju zagotovila sredstva državne pomoči za obnovo dimnikov in streh za deset objektov visoke gradnje v zasebni lasti v višini skoraj 14,1 milijona tolarjev.