Emiliji Stojmenovi Duh je po seznanitvi z njenim odstopom v DZ-ju funkcija ministrice za digitalno preobrazbo prenehala. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Emiliji Stojmenovi Duh je po seznanitvi z njenim odstopom v DZ-ju funkcija ministrice za digitalno preobrazbo prenehala. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na dnevni red seje državnega zbora je bila uvrščena razprava o interpelaciji zoper ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, ki jo je že drugič vložila opozicijska stranka SDS. Ker pa je premier Robert Golob v DZ že posredoval odstopno izjavo, ki mu jo je ministrica ponudila v četrtek popoldne, so se poslanci z njo seznanili že ob začetku seje, s čimer je točka dnevnega reda o interpelaciji postala brezpredmetna.

Ministrici, ki je na seji DZ-ja ni bilo, je funkcija s tem prenehala. Predsednik vlade mora zdaj v desetih dneh po prenehanju funkcije predlagati novega ministra ali obvestiti državni zbor, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Do takrat bo Stojmenova Duh opravljala tekoče posle na ministrstvu.

Emilija Stojmenova Duh ni več ministrica za digitalno preobrazbo

Večmesečni očitki o nakupu prenosnikov in prehitra vožnja z modrimi lučmi v Avstriji

Ministrica Stojmenova Duh je sicer svoj odstop premierju ponudila po večmesečnih očitkih o nepravilnosti pri nakupu 13.000 računalnikov, nanjo so leteli tudi očitki o odsotnosti rezultatov in o vodenju ministrstva, njeno usodo pa je zapečatilo razkritje, da je na službenem vozilu v Avstriji uporabila modre luči, pozneje pa želela doseči, da tamkajšnji organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Stojmenova Duh je v četrtek navedbe v članku portala N1, da so se za vožnjo v Avstriji skušali izogniti globi, označila za neresnične, ker kazni še niso prejeli. Zavrnila je tudi kritike glede odsotnosti rezultatov in vodenja ministrstva.

Da je bil odstop pravilna odločitev, se strinjajo tako v koaliciji kot opoziciji

Stojmenova Duh je svojo odločitev o ponujenem odstopu v četrtek sporočila po srečanju s poslanci največje vladne stranke Svoboda. "Po pogovoru, ki smo ga opravili v poslanski skupini, se je ministrica odločila, kot se je. Sprejela je odgovorno odločitev, zadovoljni smo, da se je tako odločila in končala to agonijo, ki je bilo verjetno še najtežje breme zanjo," je po koncu seje DZ-ja ocenila namestnica vodje poslancev Svobode Nataša Avšič Bogovič. Ob tem se je ministrici zahvalila za opravljeno delo. "Veliko je bilo postorjenega, čeprav morda na začetku z nekaj začetniškimi napakami," je dejala in Stojmenovi Duh zaželela srečo na njeni nadaljnji poti.

Sorodna novica Premier Golob je v DZ poslal odstopno izjavo ministrice Stojmenove Duh

Zdaj že nekdanja ministrica, ki pa še opravlja tekoče posle, je sicer v četrtek prst uperila tudi v koalicijske partnerje in dejala, da se je v ministrsko zgodbo podala, ker je bila prepričana, da je politika lahko drugačna, da so spremembe možne in da so odnosi med partnerji lahko iskreni, a da ni bilo tako. Avšič Bogovič je danes zatrdila, da imajo sami iskrene odnose, koalicija da deluje stabilno in čvrsto, kljub temu da se kdaj ne razumejo, pa tudi usklajeno. "Kako je na vladni strani, pa ne bom komentirala, ker ne poznam razmer," je še dodala.

V SD-ju, kjer so v preteklih dneh javno ocenjevali, da je nastopil čas za ministričino slovo, ob ponujenem odstopu pa v četrtek molčali, so potezo Stojmenove Duh po seji DZ-ja pozdravili. Namestnica vodje strankinih poslancev Meira Hot je ocenila, da je Stojmenova Duh s tem izkazala veliko odgovornosti in spoštovanja do koalicije ter ji tako tudi omogočila nadaljnje delo.

Glede odnosov v koaliciji pa je ocenila, da so ti dobri, a da to hkrati pomeni, da koalicijski partner lahko pove konstruktivno kritiko in opozarja na težave pri delovanju posamičnih ministrstev. Mnenja pristojnih institucij je po njenih besedah treba spoštovati, zato so si v zgodbi Stojmenove Duh, ki je sicer na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidirala prav na listi SD-ja, dovolili biti kritični. "Mislim, da smo bili iskreni, nismo igrali za hrbtom," je dejala Hot.

Poslanec SDS-a Tomaž Lisec je ob tem dejal, da je bil odstop pravilna odločitev ministrice, a bi to po mnenju SDS-a morala storiti če ne po prvi interpelaciji, pa ob poročilih Računskega sodišča, AVK-ja in KPK-ja. "Takrat je bil skrajni čas, da bi odstopila, od takrat pa je bila samo agonija," je dejal in zagotovil, da bodo še naprej spremljali razplet zgodbe z računalniki in razmere na ministrstvu.

Emilija Stojmenova Duh ni več ministrica

Deveta menjava v ministrski ekipi aktualne vlade

Z odstopom ministrice za digitalno preobrazbo bo vlada doživela že deveto zamenjavo. V dobrih dveh letih mandata so odstopili ali bi odstavljeni ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan, kmetijska ministrica Irena Šinko, minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in šolski minister Darjo Felda, obrambni minister Marjan Šarec pa je mandat zaključil po tem, ko je bil izvoljen za evropskega poslanca.

Deveta menjava v Golobovi vladi