Natalija Gorščak na čelo RTV Slovenija
Sorodna novica Nova predsednica Uprave RTV Slovenija je Natalija Gorščak

Svet RTV Slovenija je za predsednico uprave imenoval Natalijo Gorščak, ki je to delo do zdaj opravljala kot vršilka dolžnosti. Dobila je 11 glasov podpore od 16 navzočih svetnikov. Natalija Gorščak je bila od marca 2019 do avgusta 2021 direktorica Televizije Slovenija. V Odmevih se je z voditeljico Tanjo Starič pogovarjala o reorganizaciji, financiranju RTV Slovenija in še o marsičem.


Sorodna novica Luka Rupnik imenovan za vršilca dolžnosti člana uprave Radiotelevizije Slovenija

Napovedali ste nekaj ambicioznih projektov, med drugim pripravo programsko-produkcijskega načrta, ki je osnova za to, kar gledalci potem vidijo na televiziji, to pa je že tako rekoč zdaj.
To že pripravljamo. Kolegi z Radia, Televizije, digitalnih vsebin že vse poletje pripravljajo programsko-produkcijski načrt po usmeritvah, ki smo jih potrdili na seji v juliju.

Bo novi produkcijski načrt že štiriletni, kot ste napovedali?
Ne, enoletni.

Gledalci bodo torej verjetno videli novosti pozneje.
Tako je.

Pri glasovanju vas ni podprla večina zaposlenih. Kako boste pridobili zaupanje zaposlenih? Ali lahko izpeljete spremembe, ne da imate za seboj kolektiv?
Če me niso podprli zaposleni, ki so v Svetu RTV Slovenija, to ne pomeni, da me zaposleni v hiši ne podpirajo. Rečem lahko, da toliko spodbudnih besed, stiskov rok, e-pošte in SMS-ov, kot sem jih prejela, še preden sem postala predsednica uprave, še nisem prejela, pa tudi z usmeritvami pogumno itd. Ampak vem, da je treba pridobiti podporo zaposlenih. S tem namenom sem že začela s kolegom iz te hiše pripravljati motivacijski načrt, kako spodbuditi zaposlene, da bodo sodelovali pri spremembah – ker brez zaposlenih ne bo šlo.

Saj tudi veste, da vzdušje ni dobro.
Slabo vzdušje je posledica velikih razlik, ki so nastale predvsem pri plačni politiki v preteklosti zaradi napačnih potez različnih generalnih direktorjev, ki so zaposlovali na zelo čudne načine.

Sorodna novica Natalija Gorščak: RTV Slovenija je po mojem mnenju obstala v prejšnjem stoletju

V programu napovedujete integracijo. Kaj točno imate pri tem v mislih? Ali to pomeni združevanje uredništev Radia, Televizije, Multimedijskega centra? Kaj konkretno to pomeni?
Vsa Evropa je že šla v smeri integracije, začeli so se povezovati. Večina je šla najprej v povezovanje na novičarskem delu. Mi bomo šli v povezovanje najprej na otroškem in mladinskem programu, kjer smo v preteklosti že imeli dva projekta, ki sta bila zelo uspešna. Zadnji je bil Prvič, bil je povezovalen na vseh treh platformah, tudi od vseh treh direktorjev.

To torej pomeni povezovanje po vsebinah, ne po organizacijski obliki – ker tudi to ste napovedali.
Za zdaj povezovanje po vsebinah, ampak dolgoročno pa tudi povezovanje po organizaciji. Vedeti moramo, da imamo, recimo, dopisnike v tujini, ki so že multimedialni dopisniki. V Sloveniji pa niso, torej bo treba tudi tukaj nekaj narediti.

Vsi vemo, pa tudi javnost, ki to spremlja zlasti prek družbenih omrežij, ve, da je RTV vedno tarča političnih apetitov. Kako se boste obranili teh političnih pritiskov?
Samo s strokovnim in profesionalnim delom. Samo tako se lahko hiša ubrani vseh takih političnih apetitov. Menim, da imamo v tem trenutku zakonodajo, ki nas varuje pred političnimi apetiti. Je pa dejstvo, da smo mi sami kot delavci v tej hiši velikokrat tarča političnih apetitov na neke druge načine in tega se moramo braniti. Z izobraževanjem, s strokovnim delom lahko naredimo veliko, da absolutno minimiziramo politični vpliv.

Sorodna novica Vlada podprla zvišanje RTV-prispevka za 1,27 evra. S prvim januarjem bo ta znašal 14,02 evra.

Finančne težave zavoda so znane. Kaj boste storili za to, da se zakonsko uredi financiranje RTV-ja tako, da bo stabilno?
Že ko so potekali pogovori glede povišanja RTV-prispevka, je tako koalicija – pa tudi v opoziciji – prisluhnila našim predlogom za spremembo zakona. Mislim, da če se bomo potrudili in bomo res proaktivni, se bo zgodilo to, kar je treba, da se v zakon zapiše tudi stabilen vir financiranja. Mi sicer imamo stabilni vir financiranja, ampak ...

... je neusklajen z inflacijo.
Tako. Z neko eskalacijsko stopnjo, verjetno čisto z inflacijo ne bo usklajen, ampak na neki način bo usklajen z rastjo plač, vsaj v javnem sektorju.