V nesreči, ki jo je v Sarajevu pod vplivom alkohola povzročila Nataša Vodušek, je bil hudo poškodovan domačin Nijaz Zorlak. Foto: MMC RTV SLO
V nesreči, ki jo je v Sarajevu pod vplivom alkohola povzročila Nataša Vodušek, je bil hudo poškodovan domačin Nijaz Zorlak. Foto: MMC RTV SLO

O morebitnih spremembah njenega delovnopravnega statusa bo ministrstvo odločalo skladno z veljavno zakonodajo, so sporočili z MZZ-ja.

Enoletno zaporno kazen bi morala Vodušek začeti prestajati pred tednom dni, a ji je sodišče izvršitev na njeno prošnjo odložilo za mesec dni, čeprav je prosila za 6-mesečni odlog. To je utemeljevala predvsem z obveznostmi pri opravljanju dela veleposlanice pri MZZ-ju. Sodišče je v zvezi s tem opravilo poizvedbe pri ministrstvu in prošnji Voduškove tako delno ugodilo.

Pod vplivom alkohola prevozila rdečo luč
Okrajno sodišče v Ljubljani je decembra 2011 Voduškovi izreklo leto dni zapora in prepoved vožnje avtomobila za šest mesecev. Sodišče je tako pritrdilo tožilstvu, da je veleposlanica oktobra 2008 v Sarajevu ob povzročitvi prometne nesreče, v kateri je bil hudo poškodovan domačin Nijaz Zorlak, prevozila rdečo luč na semaforju in vozila pod vplivom alkohola. Nataša Vodušek se je na sodbo sicer pritožila, a je višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo.

Prometna nesreča se je zgodila 13. oktobra 2008, le nekaj ur pred obiskom takratnega slovenskega predsednika Danila Türka v Bosni in Hercegovini. Dogodek je v tej državi sprožil burne odzive. Voduškovo so zaradi prometne nesreče z ministrstva za zunanje zadeve poklicali na posvetovanja v Ljubljano, Türk pa jo je nato 19. decembra 2008 odpoklical.