Parlament bo v sredo odločal o pobudah SNS-a in SLS-a. Foto: MMC RTV SLO
Parlament bo v sredo odločal o pobudah SNS-a in SLS-a. Foto: MMC RTV SLO
Hrvaška in Nato
Ker bo seja DZ-ja v sredo, se bodo postopki v zvezi z referendumom končali 1. aprila, kar pomeni, da bi Slovenija zakon lahko sprejela 2. aprila (če seveda ne bo zbranih dovolj podpisov), kar je le dan pred vrhom Nata. Foto: Reuters
Nato upa na rešitev
Podobnik vložil podpise za referndum

V Natu upajo, da Slovenija le ne bo zavrnila ratifikacije, saj bi bila, kot kaže, edina, je dejal Appathurai, ki je dogajanje v Sloveniji označil za "resno tekmo s časom". Ob tem je dodal, da je ratifikacija protokola za vstop Hrvaške v Severnoatlantsko zavezništvo notranji politični proces, v katerega se Nato ne more in ne želi vpletati. Kljub temu si želijo, da bi Slovenija pravočasno opravila postopke in bi Hrvaška in Albanija v začetku aprila zasedli svoje mesto kot polnopravni članici zavezništva.

Poslanci o Hrvaški že v sredo
DZ bo že v sredo na izredni seji odločal o pobudi SNS-a za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, poslanci pa bodo odločali tudi o sklepu, ki ga predlaga SLS.

Poslanska skupina SNS-a je v petek v državnem zboru vložila pobudo za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato. Predlagali so referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o ratifikaciji Protokola o pristopu Republike Hrvaške k Severnoatlantski pogodbi, ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na 2. redni seji, dne 9. 2. 2009?" Za razpis referednuma je potrebna večina vseh poslancev.

Poslanci in poslanke bodo hkrati odločali tudi o sklepu o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato. Odbor za zunanjo politiko je v ponedeljek sprejel sklep o zaščiti slovenskih interesov pri vključevanju Hrvaške v Nato, ki pravi, da je Hrvaška po osamosvojitvi enostransko spreminjala ozemeljski status quo. V izjavi ni predloga SLS-a, ki govori o tem, kaj je Slovenija nadzirala na dan osamosvojitve.

SLS bo še enkrat predlagal natančnejšo opredelitev stanja 25. junija 1991
Ker Zavod 25. junij in Stranka slovenskega naroda s sklepom zunanjepolitičnega odbora nista bila zadovoljna, sta v DZ vložila pobudo za razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Nato, ki so ga podprli s 5.363 podpisi.

Direktor Zavoda 25. junij Marjan Podobnik je ob tem poudaril, da bi aktivnosti v zvezi z referendumom lahko ustavili, če bo DZ na izredni seji potrdil sklep, ki ga predlaga SLS. V stranki so tako napovedali, da bodo skušali vložiti predlog dopolnila k sklepu odbora za zunanjepolitične zadeve, ki bi stanje na dan 25. 6. 1991 natančneje opredelil.

Ker bo seja jutri, bi Sloveniji lahko za las uspelo sprejeti zakon pred zasedanjem Nata
Sprva je bila izredna seja parlamenta predvidena za četrtek, a je predsednik državnega zbora Pavle Gantar predlagal, da bi bilo zasedanje v sredo. Če bi pobudniki referenduma nadaljevali aktvnosti za razpis referenduma, bi zbiranje podpisov lahko začeli že v četrtek. Rok za zbiranje podpisov bi se tako iztekel 25. marca, sledil pa bi še sedemdnevni rok. Zakon bi bil tako po Gantarjevem mnenju podpisan 2. aprila, tako da bi lahko za las ujeli rok pred spomladanskim zasedanjem Nata, ki bo 3. aprila. Predstavniki poslanskih skupin so se s takšnim predlogom strinjali.

Na seji tudi o kandidaturi Ilešiča
Na izredni seji bodo poslanci odločali tudi o predlogu predsednika republike Danila Türka za izvolitev kandidata Slovenija za sodnika Sodišča Evropskih skupnosti v Luksemburgu. Türk je predlagal Marka Ilešiča s pravne fakultete, ki ga podpirata tudi vlada in sodni svet.

A. M./M. N.

Nato upa na rešitev
Podobnik vložil podpise za referndum