Komisije za nadzor javnih financ, ki jo vodi Andrej Vizjak, je s sklepom državnemu tožilstvu in policiji naznanlina sum kaznivega dejanja. Sklep je podan tudi na podlagi suma zlorabe položaja NLB pri zavarovanju kreditov skupini Ultra. Foto: MMC RTV SLO
Komisije za nadzor javnih financ, ki jo vodi Andrej Vizjak, je s sklepom državnemu tožilstvu in policiji naznanlina sum kaznivega dejanja. Sklep je podan tudi na podlagi suma zlorabe položaja NLB pri zavarovanju kreditov skupini Ultra. Foto: MMC RTV SLO
Černač in Trofenik o aferi Ultra
O Ultri tudi policisti in tožilci

Komisija za nadzor javnih financ, ki je obravnavala zavarovanje posojil skupine Ultra, meni, da obstaja sum, da je NLB pri zavarovanju posojil Ultri zlorabil svoj položaj.

Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, ki jo vodi Andrej Vizjak (SDS), je na nadaljevanju nujne seje sprejela sklep o naznanitvi suma storitve kaznivega dejanja glede zavarovanj posojil skupine Ultra državnemu tožilstvu in policiji.

Komisija je namreč prišla do podatkov, ki zbujajo sum, da uprava NLB-ja pri odobritvi posojil skupini Ultra ni poskrbela za ustrezno zavarovanje. "S tem se pojavljajo razlogi za sum, da je uprava NLB-ja zlorabila svoj položaj in pridobila premoženjsko korist skupini Ultra," navaja sklep, ki so ga izglasovali člani komisije po odhodu Alojza Posedela in Vilija Trofenika (oba Zares) in Brede Pečan (SD).

Komisija s sklepom pristojnim državnim organom naznanja sum storitve kaznivega dejanja po 240. členu kazenskega zakonika v povezavi z zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja in predlaga, naj na podlagi zakona o kazenskem postopku ustrezno ukrepajo.

V Zaresu se ne strinjano s sklepom komisije
Poslanska skupina Zares je glede seje komisije izrazila "globoko nestrinjanje". "To je zloraba komisije, ki jo ocenjujejmo kot hitro sodišče," je dejal poslanec Alojz Posedel, ki je zapustil sejo pred glasovanjem članov. Sicer v Zaresu po njegovih besedah ne nasprotujejo raziskavi zadeve Ultra, vendar pa je bil sklep komisije oblikovan na podlagi anonimke. Posedel je še poudaril, da v NLB-ju že poteka postopek notranje kontrole, ki naj bi pokazal pristnost dokumenta in na kakšen način je ta prišel v javnost, zaradi česar je tudi Banka Slovenije že začela postopek proti NLB-ju.

Komisija pozvala vlado, naj uveljavi odgovornost uprave NLB
Člani komisije so vlado še pozvali, naj prek skupščine NLB-ja uveljavi odgovornost uprave NLB-ja zaradi prikrivanja podatkov o ustreznosti zavarovanj posojil, ki jih je NLB odobril skupini Ultra, ker jih komisija potrebuje za svoje delo.

Kot smo pisali, se je komisija sestala zaradi izpostavljenosti NLB-ja oz. ustreznosti zavarovanj posojil Ultri. Iz NLB-ja jim kljub večkratnim pozivom niso posredovali podatkov o zavarovanjih. V dopisu, ki so ga posredovali za današnjo sejo, so sporočili, da je 31. maja izpostavljenost do skupine Ultra znašala 5,9 milijona evrov, naložbe pa so zavarovane z menicami, poroštvi, zastavo terjatev in hipotekami; drugih podatkov o poslovnih razmerjih v skladu z zakonom o bančništvu ne razkrivajo, so še navedli.

NLB bo podala ovadbo zaradi razkritja dokumentov
V NLB-ju so medtem zaključili interni postopek, v katerem so ugotavljali, kako je dokumentacija o posojlih banke skupini Ultra prišla v javnost. Ugotovitve postopka so zaupne, uprava NLB pa se je na njihovi podlagi odločila, da bo podala ovadbo zoper neznanega storilca.

A. Me.

Černač in Trofenik o aferi Ultra
O Ultri tudi policisti in tožilci