Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je zavrnil navedbe prvaka Zaresa Gregorja Golobiča o vpletenosti SDS-a v afero Ultra. Foto: MMC RTV SLO
Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je zavrnil navedbe prvaka Zaresa Gregorja Golobiča o vpletenosti SDS-a v afero Ultra. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Prvak Zaresa Gregor Golobič je pred dnevi dejal, da ima dokaze o vlogi SDS-a pri objavi ponarejenih dokumentov o nezavarovanih bančnih posojilih za Ultro. Napovedal je, da jih bo, ko bo treba, tudi javno predstavil. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Andrej Vizjak o zadevi Ultra

Vizjak (SDS) je pojasnil, da je anonimko, v kateri so kopije dokumentov o posojilih Ultre pri Novi Ljubljanski banki (NLB), prejel kot predsednik komisije za nadzor javnih financ. Po prejetju anonimke je predsedniku uprave DZS-ja Bojanu Petanu še isti dan poslal SMS-sporočilo, v katerem ga je zanimalo, kdo je lastnik dveh singapurskih podjetij, lastnikov Hram holdinga, ki je bil v poslovnih povezavah z Ultro.

Kot je pojasnil Vizjak, ga je lastništvo singapurskih podjetij zanimalo zaradi transparentnosti in logike povezave celotne skupine in tudi v povezavi z njegovim delom predsednika komisije za nadzor javnih financ. Po prejetju anonimke se mu je namreč zastavilo kar nekaj vprašanj, katerih del je želel razkriti tudi s tem, da bi informacijo pridobil od ljudi, ki so v tesni povezavi s temi skupinami, je pojasnil.

SMS-sporočilo Petanu zaradi povezanosti z Ultro
Vizjak je, kot se spominja, Petanu poslal le eno SMS-sporočilo, in sicer zato, ker je lastnik podjetja, povezanega z Ultro. DZS in Ultra Sum imata po njegovih besedah tudi skupno podjetje, ki se je med drugim javilo na razpis za nov sistem subvencioniranja študentske prehrane. Poleg tega pa je Petan tudi tesen Golobičev znanec, je še dodal Vizjak.

Navedbe v anonimki resnične?
Ob tem pa se Vizjak sprašuje še glede resničnosti navedb iz anonimke. Komisija za nadzor javnih financ je namreč prejela dopis NLB-ja, da so krediti Hram holdingu "ustrezno zavarovani", medtem ko so skupini Ultra le "zavarovani", pri čemer Vizjak dodaja, da bo "zanimivo ugotoviti", ali pri kreditiranju veljajo isti pogoji za vse, o čemer bodo razpravljali tudi na sredini seji komisije.

"Drugo vprašanje pa je, zakaj se skriva za nekimi nizozemskimi poštnimi nabiralniki in singapurskimi podjetji, če so namere čiste, če je poslovanje transparentno," pravi Vizjak. Po njegovem mnenju za tem lastniško stoji celo predsednik stranke, ki je napovedala boj netransparentnostim in gospodarskemu kriminalu.

NLB od Ultre dobil odvezo molčečnosti
Vizjak je še poudaril, da je generalni sekretar NLB-ja Samo Nučič sporočil, da je uprava banke od Ultre dobila odvezo molčečnosti glede posojil, povezanih s skupino, zato se Vizjak sprašuje, zakaj NLB članom komisije ne razkrije "teh pomembnih podatkov, povezanih tudi s tveganji banke, ki je v večinski državni lasti".

NLB-ju in Ultri zato predlaga, da javnosti in komisiji razkrijeta podrobnosti v zvezi s temi kreditnimi posli. Tako bi se po njegovem vsi lahko prepričali, ali so bile zadeve poštene, "ali pa je kdo izkoriščal svoj politični vpliv, poznanstvo pri upravah bank, da je dobil ugodnejše kredite za najeta posojila kot druga podjetja in državljani".

A. Me.

Andrej Vizjak o zadevi Ultra