Fotografija, ki se nam je vtisnila v spomin. Kapetan Robert Koren na hrbtu stebra slovenske obrambe Boštjana Cesarja. Foto: EPA
Fotografija, ki se nam je vtisnila v spomin. Kapetan Robert Koren na hrbtu stebra slovenske obrambe Boštjana Cesarja. Foto: EPA
navijači, Slovenci
Za pravo evforijo so poskrbeli tudi slovenski košarkarji. Foto: EPA
Tomaž Humar
Za alpinista Tomaža Humarja je bila usodna himalajska gora Langtang Lirung. Foto: RTV SLO
Urška Bačovnik in Janez Janša
Med prvih 10 najbolj branih novic se je uspelo 'preriniti' tudi tisti o poroki Janeza Janše in Urške Bačovnik. Foto: Iztok Novak

Najbolj brano novico leta 2009 na MMC-ju so "soustvarili" slovenski nogometni junaki. Čeprav je bila odločilna tekma z Rusijo sredi novembra, je novica o veliki zmagi Slovenije z 1:0, ki je slovenski reprezentanci zagotovila vstopnico za svetovno nogometno prvenstvo v Južnoafriški republiki, uvrščena v sam vrh lestvice novic z največ kliki.

Slovenski nogometaši, s katerimi je slavila vsa država, pa so izvabili tudi veliko komentarjev MMC-jevih uporanikov. S 1.123 komentarji se je novica uvrstila na tretje mesto najbolj komentiranih novic na MMC-ju. Po zmagovitem golu Zlatka Dedića tako ni manjkalo vznesenih domoljubnih vzklikov v slogu "SLOOOVEEEENIIIJJAAAAAAAAA gre v afriko" (uporabnik mmmedo), "LJUBIMMMMMMMMMM SLOVENIJO!!!" (uporabnik *Miha*) in "hvala fantje za to da ste me pripravili do joka. za takšne stvari je vredno živet " (uporabnik alko11).

Poleg nogometašev pa so za pravo evforijo poskrbeli tudi košarkarji slovenske reprezentance. Na drugo mesto lestvice najbolj branih novic leta se je tako uvrstila novica zgodovinskega uspeha košarkarske reprezentance, ki je v četrtfinalu EP-ja na krilih fenomenalnega Erazma Lorbka premagala Hrvaško (67:65). Novica pa je nabrala tudi letošnje rekordno število komentarjev (1.846), med katerimi ni manjkalo pohvalnih besed slovenski košarkarski postavi.

"Slovenija je v polfinalu, briga me kaj se sedaj zgodi. Zame so že zmagovalci z uvrstitvijo med 4 najboljše reprezentance v Evropi" (uporabnik ennui), "čast in slava sLOVEnskim košarkarjem!!!" (uporabnik aljaz-slo), "Prvič v zgodovini slovenske košarke sem lahko ponosen, da sem Slovenc..." (uporabnik aleninhoallen92), je mogoče prebrati pod novico.

Poleg športa v ospredju še slovo Humarja
Športne novice pa so tudi sicer v letu najbolj pritegnile MMC-jeve uporabnike. Na lestvici desetih najbolj branih je na tretjem mestu srebrna veleslalomska medalja Tine Maze, na četrtem pa evropski košarkarski polfinale. Veliko zanimanja bralcev pa je vzbudilo tudi žalostno slovo legendarnega slovenskega alpinista Tomaža Humarja. Na šestem mestu sledi novica o slavju na Prešernovem trgu ob vrnitvi slovenskih nogometašev po uvrstitvi na svetovno prvenstvo, na sedmem pa julijska "poroka leta" predsednika SDS-a Janeza Janše in njegove izbranke Urške Bačovnik.

Do desetega mesta pa lestvico krojijo še tri novice iz sveta športa: grozljiv padec smukača Daniela Albrechta v Kitzbühelu, pa slovenski nogometaši na svoji poti uspeha ter zgodba Tomaža Humarja.

Kaj ste največkrat komentirali?
Najbolj brane novice pa niso nujno tudi najbolj komentirane. In če se je med prvih 10 najbolj branih uspelo "preriniti" tudi nekaj novic iz drugi sekcij, pa na lestvici 10 najbolj komentiranih novic leta 2009 kraljujejo samo tiste iz sveta športa. Najbolj kometirane novice leta 2009 so:

1. Erazem popeljal Slovenijo v prvi polfinale!
2. Slovenski gladiatorji grizli do zadnjih atomov moči
3. JAAAAAAAAAAAA(R)!
4. Britanska klofuta slovenskim košarkarjem
5. Slovenci do konca in čez izčrpali svetovne prvake
6. Tekma presežkov, po kateri so dovoljene sanje
7. En sam koš je zmanjkal do (zasluženega) brona
8. Epski boj teniških titanov znova pripadel Nadalu
9. Iniesta v 93. minuti v finale popeljal Barcelono
10. Litovska obramba in skok pretrd oreh za Slovenijo