Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je dejala, da so iz varčevalnega predloga umaknjeni vsi ukrepi, ki bi imeli za posledico odpuščanje. Foto: BoBo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je dejala, da so iz varčevalnega predloga umaknjeni vsi ukrepi, ki bi imeli za posledico odpuščanje. Foto: BoBo
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da so odstopili od ukrepov, ki neposredno posegajo v spremembo organizacije in v število zaposlenih. Kot je pojasnil, bi že odpravnine pomenile prevelik strošek. Foto: BoBo
Protest pred vlado proti fiskalnemu pravilu, 23.5.2013
Policisti ne pristajajo na varčevanje na svoj račun.
Prometna nesreča, policija
Policijska sindikata napovedujeta zaostritev konflikta z vlado, če socialni dialog ne bo tekel v pravo smer. Foto: BoBo
Ministri in sindikati na kongresu o varčevanju
Vlada se je v svojih zahtevah potegnila nazaj

Potem ko je finančni minister Dušan Mramor v začetku tedna omenjal možnosti znižanja plač v javnem sektorju z intervencijskim zakonom, če se ne bodo dogovorili, in ko tudi sredina pogajanja zbližanja stališč niso prinesla, je zaostritev konflikta med sindikati in vlado še bolj verjetna.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob diametralno nasprotnih stališčih vlade in sindikatov v sredo dodal, da je odločitev za skupni protest, ki bi bil na začetku decembra, zelo verjetna.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je že prijavil protestni shod za 3. december, predvsem zato, ker je vlada v osnutku intervencijskega zakona za znižanje stroškov občin predvidela tudi nekatere ukrepe, ki posegajo na področje vzgoje in izobraževanja, in med drugim v status manjših javnih zavodov. Po besedah glavnega tajnika Sviza Štruklja bi predvideni posegi pomenili odpuščanja in bi bilo lahko ob zaposlitev do 1.500 zaposlenih v izobraževanju in kulturi.

Ministri naredili korak nazaj
Konflikt pa bo gotovo omehčala poteza ministra za javno upravo in ministric za kulturo ter izobraževanje, ki so se na današnjem sestanku o interventnem zakonu dogovorili, da ukrepov, ki bi na področju vzgoje in izobraževanja pomenili odpuščanja, ne bo. Prav tako je umaknjen predlog, ki zadeva ukinjanje pravne subjektivitete javnim zavodom z manj kot 15 zaposlenimi, čemur so zlasti nasprotovali v kulturi.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je po sestanku z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar ter ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar ponovil, da je bil občinam posredovani osnutek interventnega zakona zgolj delovno gradivo, iz katerega so izhajali pri iskanju ukrepov, ter da ni šlo za formalno gradivo vlade.

Koprivnikar: Že odpravnine bi bile prevelik strošek
Pristojni ministri glede na odzive iz kulture, šolstva in drugih resorjev ugotavljajo, da je od 18 predlaganih ukrepov pet takšnih, ki dejansko ne bi imeli neposrednih učinkov. Tako so odstopili od ukrepov, ki neposredno posegajo v spremembo organizacije in v število zaposlenih.

V prihodnjem letu, ki je kritično, bi po Koprivnikarjevih besedah že odpravnine pomenile prevelik strošek. zato so te ukrepe ocenili kot neučinkovite.

Predlog glede javnih zavodov neutemeljen
Ministrica Bizjak Mlakar je bila po sestanku ministrov zadovoljna, da je umaknjen predlog za ukinjanje pravne subjektivitete javnim zavodom z manj kot 15 zaposlenimi. Predlog je bil po njenih besedah neutemeljen in ni bil dovolj preučen, kar bi morali storiti, še preden je prišel v javnost.

Treba je ugotoviti, ali je poslovanje zavodov res neracionalno, je dejala. Kot sama pozna razmere je bilo zaradi "strahovitega nižanja sredstev, ki jim je bil ta resor podvržen, veliko racionalizacij že izvedenih, če kje še ni bila, bodo to vsekakor ugotovili".

Ob tem pa na ministrstvu za izobraževanje še naprej iščejo ukrepe, s katerimi bi prihranili obljubljenih deset milijonov evrov. O morebitnih ukrepih ministrica še ni mogla spregovoriti, pojasnila pa je, da bodo prihranke med drugim iskali pri materialnih stroških in racionalizaciji na različnih področjih.

Deset milijonov evrov ne morejo prihraniti pri plačah, saj se pogajanja o zniževanju plač nadaljujejo izven okvira predstavljenih varčevalnih ukrepov v izobraževanju. Na državnem nivoju namreč potekajo prizadevanja, da bi na različnih nivojih prišli do prihranka 715 milijonov evrov.

Štrukelj: Gre za pomembno spremembo
Potezo ministrov so v Svizu pozdravili. "Smo zelo zadovoljni, da so ti ukrepi odpravljeni," je dejal Štrukelj, ki pa je ob tem spomnil, da vprašanje ostajajo posegi v plače. "Sedaj moramo počakati na uradni predlog vladne pogajalske skupine, ki ga bomo verjetno dobili po prihodnji seji vlade. To bo verjetno odločilno tudi za nadaljnje aktivnosti in proteste," je še poudaril Štrukelj.

Policisti in policistke zahtevajo umik predlogov
Sindikata policistov, ki sta že ves čas med najglasnejšimi nasprotniki predlaganih varčevalnih ukrepov, zavračata vsak poseg v plače in pravice zaposlenih v policiji in opozarjata, da sta policija in notranje ministrstvo v času krize že veliko prispevala in da pri njih prostora za varčevanje ni več.

Na današnji skupni seji svetov obeh sindikatov so predstavniki sindikatov soglasno sprejeli odločitev, da od vlade zahtevajo "takojšen umik predlogov dodatnih posegov v plače in druge stroške dela zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve."

Policijska sindikata ob tem zahtevata tudi "takojšen umik dodatnih enostranskih predlogov na odhodkovni strani proračuna, ki še dodatno posegajo v pridobljene pravice zaposlenih iz delovnega razmerja." Preden se sprejmejo novi ukrepi, ki bi prizadeli MNZ in policijo, naj racionalizacijo, v obsegu, kot sta jo že opravila MNZ in policija, opravijo tudi druga ministrstva in ostali proračunski porabniki, zahtevata sindikata.

Sindikata zahtevata tudi takojšnje poplačilo zapadlih obveznosti. Poleg tega naj jim vlada predstavi tudi podatke o zaposlovanju in porabi denarja v državni upravi in širšem javnem sektorju vse od leta 2007, ti podatki pa naj bodo izhodišče za nadaljnje pogovore.

Če vlada ne odgovori, sledi stavka
Vzpostavi naj se delovna skupina z mandatom celostne ureditve statusa zaposlenih v policiji, ki naj začne z delom do 31. 12. 2014, še zahtevajo sindikati. Točno določenega roka za odgovor vlade sindikata nista postavila, a sta sporočila, da "v primeru neodzivnosti ali neuspešnega socialnega dialoga z vlado Republike Slovenije, začneta vse aktivnosti sindikalnega boja zoper vlado Republike Slovenije, vključno z napovedjo stavke."

Policistov 3. decembra na ulici ne bo
Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je dejal, da v sindikatu podpirajo druge sindikate v boju za "njihov status in pravično plačilo", kot pa je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc, se policisti ne bodo pridružili morebitnemu protestu šolnikov 3. decembra.

Tudi občine kritične
Medtem v Skupnosti občin Slovenije ocenjujejo, da vlada z osnutkom interventnega zakona varčevalne ukrepe znova prelaga na občine. Na današnji seji predsedstva Skupnosti občin so se župani strinjali, da je varčevanje nujno, vendar morajo pri pripravi tovrstnih zakonskih predlogov nujno sodelovati tudi lokalne skupnosti.

Ministri in sindikati na kongresu o varčevanju
Vlada se je v svojih zahtevah potegnila nazaj