Novembra so bili tako prihodki iz tega vira pri skoraj 405 milijonih evrov, potem ko so bili oktobra malo nad 508 milijoni evrov. Novembrska številka vseeno ni med najnižjimi letos. Foto: MMC RTV SLO
Novembra so bili tako prihodki iz tega vira pri skoraj 405 milijonih evrov, potem ko so bili oktobra malo nad 508 milijoni evrov. Novembrska številka vseeno ni med najnižjimi letos. Foto: MMC RTV SLO

Novembrska realizacija državnega proračuna je najslabša po juniju, ko je bil proračun za skoraj 134 milijonov evrov v primanjkljaju. Pred tem je v prvih mesecih leta primanjkljaj redno dosegal ali presegal 200 milijonov evrov. Edini letošnji mesec s proračunskim presežkom (v vrednosti malo pod 15 milijoni evrov) ostaja avgust.

Proračunski odhodki so bili novembra z nekaj več kot 800 milijoni evrov za skoraj 80 milijonov višji kot oktobra in za skoraj 100 milijonov višji kot septembra. Odhodki so se zvišali po vseh ključnih skupinah. V primerjavi z oktobrom so bili novembra bistveno nižji prihodki od domačih davkov na blago in storitve, kjer igrajo glavno vlogo DDV in trošarine.

Primanjkljaj na 1,62 milijarde evrov
Skupno se je v 11 mesecih primanjkljaj povzpel na nekaj manj kot 1,62 milijarde evrov, največ v prvem polletju. Julija se je namreč proračunska bilanca po sprejetem rebalansu, dvigu davka na dodano vrednost in nekaterih drugih ukrepih za nekaj časa izboljšala.

Julija sprejeti rebalans proračuna je celoletni primanjkljaj določal pri nekaj manj kot 1,55 milijarde evrov, kar je zdaj preseženo. Je pa DZ medtem že sprejel proračuna za prihodnji dve leti. Leta 2014 želi država primanjkljaj znižati na eno milijardo evrov, leto pozneje pa na 860 milijonov evrov.

V celotnem lanskem letu je proračunski primanjkljaj znašal malo več kot 1,1 milijarde evrov, v lanskih 11 mesecih pa dobrih 1,06 milijarde evrov. Letos se je v proračun skupno nateklo 6,8 milijarde evrov. V 11 mesecih lani so bili proračunski prihodki nekoliko višji in so dosegli nekaj več kot sedem milijard evrov, v celotnem lanskem letu pa so znašali približno 7,9 milijarde evrov.

Iz evropske blagajne manj sredstev
Iz evropske blagajne se je v državni proračun novembra nateklo 50 milijonov evrov, kar je dobrih devet milijonov evrov manj kot oktobra. Skupno so prejeta sredstva iz EU-ja v 11 mesecih znašala nekaj več kot 646 milijonov evrov, kar je približno 15 milijonov evrov manj kot v istem obdobju lani.

Slovenija v vsakem primeru ostaja neto prejemnica sredstev iz bruseljske blagajne, saj so plačila sredstev v proračun EU-ja v enajstih mesecih dosegla skoraj 400 milijonov evrov.