Janša je do vlade zaradi nedavne zadolžitve najbolj kritičen. Foto: MMC RTV SLO
Janša je do vlade zaradi nedavne zadolžitve najbolj kritičen. Foto: MMC RTV SLO

Gospodarstvo bo srednjeročno bolj trpelo, več kot bomo plačevali obresti za zadolževanje. Vsaka gospodinja zna izračunati, koliko lahko porabi, če se zadolži in odplačuje obresti.

Predsednik najmočnejše opozicijske stranke SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša je gostoval v Odmevih. V pogovoru z Igorjem E. Bergantom je znova pozval vlado, naj zaprosi za denarno posojilo oziroma pomoč iz ESM-sklada.

"Slovenija ima s svojim bančnim sistemom zelo podobne težave kot Ciper in ni nobenih razlogov, da ne zaprosimo za pomoč iz ESM-sklada, ki je zelo poceni. To ne bi vplivalo na bonitetne ocene in posledično stroške zadolževanja," je zatrdil.

Za zadnjo zadolžitev za milijardo in pol, ki jo bo treba vrniti čez tri leta, bo po njegovih izračunih država plačala 220 milijonov evrov obresti. "Toliko manj bo denarja za javno porabo. Če bi si izposodili pri evropski centralni banki, bi prihranili 200 milijonov evrov," je prepričan.

Od vlade želi scenarije zadolževanja
Če torej Slovenija ne bo izkoristila priložnosti pridobitve poceni denarja za sanacijo bančnega sistema, potem bomo po Janševih besedah čez leto dni prisiljeni zaprositi za denar za sanacijo celotnih javnih financ. Predsedniku države, ki je čez mesec dni sklical politični vrh, je zato predlagal, naj na tem sestanku vlada predstavi oba scenarija.

Prvak opozicije je opozoril tudi na oktobrske napovedi Evropske komisije in današnje napovedi OECD-ja, ki Sloveniji ne napovedujejo nič dobrega. "Na zemljevidu Evrope najdemo dve rdeči točki - Slovenijo in Ciper, ki bosta imela recesijo -, leta 2015 pa je ta rdeča točka le še Slovenija." "Optimizem je dobro širiti, a treba je stati na realnih tleh," je dodal.

Tako tudi gleda na oceno Evropske komisije, ki je bila Sloveniji naklonjena. Prepričan je, da proračun sicer nominalno dosega merila zapovedanega proračunskega primanjkljaja, a da to ni realno. Tiste države, ki so oblikovale realnejše načrte, na primer Avstrija, niso bile tako pohvaljene, a Avstrija bo imela po njegovih besedah prihodnje leto manj težav.

"EPP ne daje izjav kar v tri dni"
Dotaknil se je še nedavne resolucije Evropske ljudske stranke, ki je s pozivi k hitremu sodnemu odločanju v primeru Patria in zaskrbljenostjo nad odnosom do Janše v Sloveniji dvignila precej prahu. "Nekateri odzivi so potrdili upravičenost resolucije. EPP je najmočnejša politična sila v Evropi, ne daje izjav v tri dni, nikoli ni podprla Iva Sanaderja ali kakšnega drugega politika v sodnih postopkih. Mislim, da v sodnih zadevah nikoli ni podprla Silvia Berlusconija."

Potrdil je, da je skupina iz EPP-ja pred časom v Slovenijo prišla na njegovo povabilo, a zatrdil, da je sam resolucijo videl takrat kot preostali kolegi iz 73 strank po Evropi.

Gospodarstvo bo srednjeročno bolj trpelo, več kot bomo plačevali obresti za zadolževanje. Vsaka gospodinja zna izračunati, koliko lahko porabi, če se zadolži in odplačuje obresti.

Janša: Pomoč za banke zdaj ali pomoč državi pozneje
Janša: Pomoč za banke zdaj ali pomoč državi pozneje