Dogajanje na Dnevniku je odraz, da slovenski medijski lastniki svojih medijskih podjetij ne upravljajo strateško, v dobro novinarjev in javnosti, pač pa le v skladu s svojimi parcialnimi interesi, so prepričani v Društvu novinarjev Slovenije. Foto: BoBo
Dogajanje na Dnevniku je odraz, da slovenski medijski lastniki svojih medijskih podjetij ne upravljajo strateško, v dobro novinarjev in javnosti, pač pa le v skladu s svojimi parcialnimi interesi, so prepričani v Društvu novinarjev Slovenije. Foto: BoBo
Ranka Ivelja
Članica aktiva Dnevnikovih novinarjev Ranka Ivelja je dejala, da zdajšnje stanje zaposlene vodi proti položaju tistih delavcev, ki že več mesecev čakajo na plače. Foto: BoBo
Mediji po poti gradbeništva?

Uprava namreč kljub večkratnim pozivom aktiva novinarjev v tem času ni našla kandidata za ta položaj, je povedal podpredsednik aktiva Primož Cirman, ki je tudi opozoril na zmanjševanje finančnih sredstev za delo novinarjev in "življenje z danes na jutri", kar povzroča "permanentno negotovost in stihijo pri urednikovanju posameznih redakcij".

Krčenje pravic in honorarjev
Novinarji se ne strinjajo s tem, da pri ključnih vprašanjih nimajo nobene besede, je dejal Cirman in poudaril, da delajo vedno več, a jim kljub temu "v imenu varčevanja" krčijo pravice iz kolektivnih pogodb, zmanjšujejo stimulacije in honorarje.

Aktiv novinarjev zato zahteva, da se uprava in lastniki čim prej dogovorijo o imenovanju novega odgovornega urednika, da uprava ne posega v tarifni del kolektivne pogodbe in ne krči pravic zaposlenih, da uredi pravice honorarno zaposlenih in ne krči njihovih prejemkov.

Uprava zatrjuje, da je socialna varnost visoka
Predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin očitke novinarjev zavrača in zatrjuje, da imajo zaposleni "visoko socialno varnost". Trdi, da družba izpolnjuje vse obveznosti iz kolektivne pogodbe, da novinarji prejemajo stimulacije in honorarje. "Kaj če te trditve prihajajo od zunaj, da bi se razmere na Dnevniku destabilizirale, ker nekoga neodvisen Dnevnik moti," se je še vprašal Pavlin.

Dodal je še, da uprava išče novega urednika, a naj se do zdaj ne bi prijavil noben primeren kandidat, ali pa so primerni kandidaturo umaknili. Razpis bodo ponovili jeseni.

V.d. uredniku oblika protesta ni všeč
Tudi v.d. odgovornega urednika Zlatko Šetinc pravi, da ni navdušen nad tem, da Dnevnik že 500 dni nima vodstva uredništva s polnim mandatom, vendar mu oblika protesta ni všeč. Za začasno vodenje je po njegovih besedah toliko kot uprava in lastnik soodgovoren tudi del skupine, ki je danes vodil protestni shod. Sicer pa poudarja, da uredništvo ima vodstvo s polnimi pooblastili, ne glede na začasni mandat.

DNS: Neodgovorni lastniki in uprava
Podporo aktivu novinarjev Dnevnika je izrazil tudi upravni odbor Društva novinarjev Slovenije, ki je lastnike in upravo označil za neodgovorne. Trenutno stanje na Dnevniku (brez odgovornega urednika) je po njihovem mnenju nezakonito, zato se društvo sprašuje, zakaj država ne ukrepa.

Mediji po poti gradbeništva?