Podpisniki pogodbe so zagotovili, da je k sodelovanju vabljena tudi Sistemska tehnika z Raven na Koroškem. Foto: RTV SLO
Podpisniki pogodbe so zagotovili, da je k sodelovanju vabljena tudi Sistemska tehnika z Raven na Koroškem. Foto: RTV SLO

Očitno je, da je to izdelek, ki bo narejen v Sloveniji za slovenske kupce.

Jorma Wiitakorpi, Patria
Oklepnik patria
Prah okoli patrie se še ni polegel, obeta se tudi nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo. Foto: RTV SLO
Finsko podjetje Patria, slovenski zastopnik Rotis in Gorenje so sklenili dogovor o ustanovitvi podjetja za izdelavo oklepnikov.

Potrdili so, da je pismo o nameri za sodelovanje v proizvodnji že podpisalo 50 slovenskih podjetij, med njimi Unior Zreče, Jub, Ladjedelnica Izola in še nekatera večja podjetja. Izvršni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi je zagotovil, da bodo imela pri projektu večinski delež slovenska podjetja. Nova delovna mesta se za zdaj obetajo vsaj 300 ljudem.

Wiitakorpi je pojasnil, da bodo slovenska podjetja odgovorna za izdelavo osnovnih delov oklepnikov 8 x 8 ter za intergracijo sistema, Patria pa bo poskrbela za usposabljanje in izobraževanje delavcev, priskrbeli bodo tudi nekaj delov za proizvodno linijo. Skupno podjetje bo oklepnike, če bo seveda sklenilo posel z ministrstvom za obrambo, začelo izdelovati že prihodnje leto.

Nadaljevanje pogajanj v ponedeljek
Minister za obrambo Karl Erjavec je sporočil, da bo pogajanja z Rotisom nadaljeval najverjetneje v ponedeljek, ko se bodo tudi dogovorili, koliko oklepnikov in kje jih bodo izdelovali v začetni stopnji.

Na začetku tedna, ko so zaposleni v Sistemski tehniki pred poslopjem ministrstva za obrambo protestirali zaradi nasprotovanja nakupu oklepnikov patria, je minister Erjavec za Radio Slovenija izjavil, da bodo pogajanja s podjetjem Rotis, zastopnikom finskega podjetja Patria, glede sklenitve pogodbe o dobavi oklepnikov za nekaj dni odložili, "da pojasnimo vse nejasnosti in zavajanja, ki prihajajo v javnost".

Kot je znano, so se v Sistemski tehniki z Raven na Koroškem, neizbranem ponudniku za dobavo oklepnih vozil Slovenski vojski, zaradi pripomb na korektnost postopka izbire tudi formalno pritožili. Minister za obrambo pa je že dejal, da revizije postopka zagotovo ne bo sprožil.

Seja odbora DZ-ja v torek
Predsednik odbora DZ-ja za obrambo Anton Anderlič (LDS) je za torek, 27. junija, sklical nujno sejo odbora o izboru novih oklepnikov za Slovensko vojsko. Pobudnik seje, na kateri naj bi bile predstavljene prispele ponudbe in pojasnjena odločitev o izboru finske Patrie, je Aurelio Juri (SD). Opozicijski poslanec je na obrambnega ministra Karla Erjavca pred enim tednom naslovil pobudo, naj začasno zadrži vse dejavnosti glede sklenitve pogodbe o poslu za 63 milijard tolarjev.

Očitno je, da je to izdelek, ki bo narejen v Sloveniji za slovenske kupce.

Jorma Wiitakorpi, Patria