"Ne, fronta z mediji ni dobra. Državljanska lista je že v svoj program, da se država, politika ne sme vmešavati v delo medijev. Mislim, da napovedane poteze niso dobre. Naloga politike ni, da posega ali kritizira medije. Mediji imajo svojo odgovornost do poslušalcev, bralcev, gledalcev," pravi Virant. Foto: BoBo
Gregor Virant
"Na volitvah smo štartali celo na zmago, potem smo prišli na osem odstotkov in morali smo se odločiti za eno ali drugo koalicijo. Nismo nikogaršnji satelit," zagotavlja Virant. Foto: EPA

Predsednik državnega zbora in Državljanske liste Gregor Virant, ki je s svojo novo stranko na zadnjih volitvah obljubljal vzpostavitev možnosti za izhod iz krize, med njihovimi zavezami pa je tudi nevmešavanje politike v medije, tudi zdaj meni, da namere vlade glede zvišanja davka za tiskane medije in nižanja RTV-prispevka niso dobre. "Znotraj stranke poteka razprava, mnenja so deljena. Dvig DDV-ja za tiskane medije bo imel negativne posledice," je dejal v oddaji Vroči mikrofon na Valu 202.

V Vročem mikrofonu se je z Gregorjem Virantom pogovarjal Jernej Verbič. Prisluhnite pogovoru.

Tudi poseg v višino prispevka za javno radiotelevizijo se mu zdi nepotreben. "10-odstotno znižanje RTV-prispevka je pretiran ukrep. RTV mora najti prostor za racionalizacijo, a vlada in pristojni minister se mora o tem pogovoriti z vodstvom hiše."

Zamudili smo priložnost za prodajo
Sicer pa je prepričan, da država mora sprejeti ključne reforme in ukrepe, da si znova pridobimo ugled in kredibilnost na mednarodnih trgih. "Če bi mi od leta 2000 pa do 2008 kadar koli prodali nekatera od državnih podjetij, ki nastopajo na trgu, bi lahko kupnino vložili v infrastrukturo, danes bi imeli projekte in bi nam bilo lažje. A to smo zamudili," je dejal.

Zato so zdaj potrebni drugačni ukrepi. Med njimi je tudi ustanovitev državnega holdinga in slabe banke. Pravi, da vladi pri teh odločitvah zaupa, da pa je treba vzpostaviti mehanizme nadzora. "Toliko, kot smo davkoplačevalci zmetali v NLB, presega vse mere," je izpostavil. Zato meni, da je nekaj treba storiti. "Ni mi važno, ali to po modelu, ki ga je predlagala vlada, le da se nekaj premakne." Veliko upov polaga tudi na novo vodstvo naše največje banke.

Znižanje, a v dogovoru
Ob sanaciji bank pa je treba znižati tudi javno porabo. Zato se Virant strinja, da je med nujnimi ukrepi zmanjšanje mase plač v javnem sektorju, a dodaja, da se morajo pristojni ministri sestati s sindikati ter se poskušati dogovoriti o načinu in obsegu zmanjšanja. "Ko se varčuje, je treba poskrbeti, da so posegi enakomerno razporejeni, da niso preveč drastični in da so pravični," poudarja. Kot preveč drastičen ukrep je omenil znižanje pokojnin, ki se plačujejo iz proračuna, prepričan je, da se to mora popraviti. A proračuna ne bo mogoče uravnotežiti brez povečanja prihodkov, prihodki pa v državni proračun pridejo z davki, dodaja.

Manj nujnih sej in zakonov
Sicer pa so po njegovih besedah v parlamentu zdaj malenkost umirili tempo sprejemanja zakonov. V zadnjih mesecih je bilo namreč sklicano precej izrednih sej, stvari so se sprejemale po nujnih postopkih. "Nujnih in skrajšanih postopkov je bilo v tem letu preveč. Včasih se je treba odločiti hitro, sprejmeš odločitev danes, ker bi bilo jutri že prepozno.
Številni nujni postopki so bili utemeljeni, nekateri pa tudi ne. Že pred počitnicami sem napovedal, da bomo ta tempo umirili
," pojasnjuje Virant. Tako so se na primer za zakon o visokem šolstvu odločili, da bo šel po rednem postopku, čeprav ga je vlada priporočala po nujnem postopku.

Poslanci niso navdušeni nad etičnim kodeksom
Ni pa mu uspelo poslancev prepričati, da bi sprejeli svoj etični kodeks. "Z idejo o sprejemu etičnega kodeksa v DZ-ju sem že prišel pred poslance, vendar podpore za to nisem dobil in je verjetno tudi ne bom. Če bi imeli častno razsodišče, sestavljeno iz uglednih ljudi, bi to lahko zavzelo svoje stališče in poslancu predlagalo odstop. Če bi se že v začetku mandata zavezali, da bi to spoštovali, bi morali kolegi, ki mečejo slabo luč na poslance, zdaj že odkorakali," je še povedal.