Cukjati ne bo dovolil ustanovitve dveh ločenih komisij o preiskavi odprodaje državnega premoženja. Foto: RTV SLO
Cukjati ne bo dovolil ustanovitve dveh ločenih komisij o preiskavi odprodaje državnega premoženja. Foto: RTV SLO

Cukjati je po sestanku s prvopodpisanima pod pobudi za ustanovitev komisij, Jožetom Tankom (SDS) in Milanom M. Cviklom (LDS), povedal, da ne bo dovolil ustanovitve dveh komisij, saj bi bilo to v nasprotju z "zdravo pravno pametjo".

Po Cukjatijevem mnenju je nemogoče eno parlamentarno komisijo oblikovati le na osnovi zahteve glede Mercatorja, lahko pa se oblikuje na osnovi vseh dvomljivih primerov.

Zaplet z dvema komisijama
Cukjati je pojasnil, da se bodo o morebitni dopolnitvi parlamentarne preiskovalne komisije odločali na petkovem kolegiju DZ-ja. Po Cukjatijevih besedah bo na novembrski seji sprejet akt o ustanovitvi komisije, na prvi naslednji pa se bo potrdilo članstvo v njej.

LDS je vložil zahtevo za ustanovitev komisije za ugotovitev politične odgovornosti le pri poslu, povezanim s prodajo delnic Mercatorja, ki sta jih paradržavna sklada SOD in KAD odprodala Pivovarni Laško in Istrabenzu.

Koalicija pod vodstvom SDS-a pa zahteva komisijo za ugotovitev odgovornosti nosilcev javnih pooblastil glede domnevnega oškodovanja družbenega premoženja pri vseh dozdajšnjih poslih s prodajo deležev skladov v gospodarskih družbah.