Na Ljubljanski borzi so uvedli notranje preglede pri trgovanju z delnicami Mercatorja. Foto: RTV SLO
Na Ljubljanski borzi so uvedli notranje preglede pri trgovanju z delnicami Mercatorja. Foto: RTV SLO
Tomaž Toplak in Marko Pogačnik
Ljubljanska borza naj bi tožilstvu ovadila tako Toplaka kot Pogačnika. Foto: RTV SLO
Kad in Sod sta delnice Mercatorja prodala po ceni 38.000 tolarjev za delnico. Foto: RTV SLO

Pregledujejo področje trgovanja na osnovi notranjih informacij in področje izpolnjevanja obveznosti obveščanja izdajatelja ter s tem povezanega zagotavljanja enakopravne obravnave vseh investitorjev. Prve postopke so končali že v torek, borza pa je ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi.

Uprava borze se je tako odzvala na pisanje časopisa Dnevnik, ki je v sobotni izdaji objavil novico o sumu zlorabe notranjih informacij v poslih, povezanih z prodajo Mercatorjevih delnic.

Dnevnik je zapisal, da uprava borze pod vodstvom Marka Simonetija sumi, da sta v. d. predsednika uprave Kada Tomaž Toplak in direktor Soda Marko Pogačnik pri odprodaji Mercatorjevih delnic Pivovarni Laško in Istrabenzu zlorabila notranje informacije.

Po neuradnih informacijah naj bi zoper Toplaka in Pogačnika borza podala tudi predlog za uvedbo postopka o prekršku, vendar ni znano, za kaj točno gre. Po poročanju Televizije Slovenija je borza potrdila, da je podala ovadbo na okrožno državno tožilstvo.

Po pisanju Dnevnika naj bi sum zlorabe preverjali tudi nadzorniki na Agenciji za trg vrednostnih papirjev, vendar na tožilstvo zaenkrat niso podali ovadb.

Na agenciji naj bi sumili, da sta tudi Pivovarna Laško in Istrabenz pri tem poslu delovala usklajeno. Če to drži, potem bi morali družbi objaviti javno ponudbo za prevzem Mercatorja, še piše Dnevnik.

Kot je znano, sta nadzorni svet Kada in upravni odbor Soda v četrtek dala soglasje k prodaji Mercatorjevih delnic. Pivovarna Laško in Istrabenz sta deleža v Mercatorju kupila po ceni 38.000 tolarjev za delnico, Kad in Sod pa sta s prodajo svojih deležev skupaj iztržila 35,4 milijarde tolarjev.