Vrednost pogodb ni znana. Foto: RTV SLO
Vrednost pogodb ni znana. Foto: RTV SLO
Andrijane Starina Kosem
Andrijane Starina Kosem meni, da je kupčija dobra. Foto: RTV SLO

Prodajna cena delnic, ki ni znana, je po besedah predsednice nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem dobra. V Kadovo blagajno bo ob upoštevanju tržne cene s prodajo 16,33-odstotnega deleža steklo vsaj 19 milijard tolarjev. Delnice bodo prodali Istrabenzu, odločitev nadzornikov je bila soglasna.

Na Sodu so bili pri svoji odločitvi za prodajo 13,74-odstotnega deleža Pivovarni Laško tudi soglasni, dali pa so še soglasje k dokapitalizaciji Mercatorja. Več pojasnil v Sodu niso dali.

Kad ostaja kot portfeljski vlagatelj
Kad bo po zagotovilih predsednice nadzornega sveta tudi sodeloval pri dokapitalizaciji Mercatorja, v največjem slovenskem trgovcu pa bo udeležen kot portfeljski vlagatelj, ne bo pa več sodeloval pri aktivnem upravljanju družbe. Kad ne namerava prodajati deleža, pridobljenega s sodelovanjem pri dokapitalizaciji Mercatorja.

Za prodajo se je nadzorni svet Kada odločil, ker v Slovenijo prihajata dva močna trgovca, Lidl in Hofer. Konkurenca se bo zaostrila, Kad pa bi s kasnejšo prodajo Mercatorjevih delnic iztržil bistveno manj.