Sod in Kad sta svoje delnice prodala po 38.000 tolarjev za delnico. Foto: RTV SLO
Sod in Kad sta svoje delnice prodala po 38.000 tolarjev za delnico. Foto: RTV SLO
Pivovarna Laško je Kadu za posel odštela 16,7 milijarde tolarjev. Foto: RTV SLO
Anton Rop
Rop je v nasprotju z Drnovškom, ki se do prodaje ni opredelil, zelo kritičen. Foto: RTV SLO

Oba paradržavna sklada sta pogodbi sklenila prejšnji torek, z odložnim pogojem, da začneta veljati šele potem, ko ju bosta potrdila tudi nadzorna organa obeh skladov. Cene takrat niso razkrili.

Kdo koliko od koga
Pivovarna Laško je od Soda kupila 440.891 delnic oziroma 13,74 odstotka vseh izdanih delnic, in sicer po ceni 38.000 tolarjev za delnico, Istrabenz pa je po isti ceni od Kada kupil 492.268 Mercatorjevih delnic, kar je 15,34 odstotka vseh delnic izdajatelja.

Kad del delnic obdržal
To pomeni, da je Kad zadržal 0,99 odstotka delnic, ki ostajajo v lasti Prvega pokojninskega sklada in drugih skladov Kada. Istrabenz je glede naložbe dejal, da v Mercator vstopa kot dolgoročni finančni investitor. Pivovarna Laško pa je za posel odštela 16,7 milijarde tolarjev, v družbi pa menijo, da gre za dobro portfeljsko naložbo, ki ne bo vplivala na poslovanje družbe.

Cena na borzi padla
Po objavi cene, po kateri sta Kad in Sod kupila delnice Mercatorja, se je na to odzval tudi borzni trg. Trenutno se z delnicami te družbe največ trguje po ceni 36.600, tečaj pa še pada. Trg se je tako na nakup odzval negativno, poznavalci pa predvidevajo, da se bo cena postopoma znova zvišala.

Za Istrabenz dolgoročna naložba
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je dejal, da namerava biti Istrabenz v Mercatorju dolgoročni finančni investitor, vložek pa družba uvršča med dolgoročne finančne naložbe.

Drnovšek brez komentarja, Rop kritičen
Predsednik države Janez Drnovšek, ki je imel pred odhodom v ZDA na vrh ZN-a novinarsko konferenco, je odgovor o prodaji delnic zavrnil in dejal, da to ni stvar predsednika države, zato bi bil takšen komentar "povsem neprimeren".

Predsednik LDS-a Anton Rop pa je dejal, da je pri prodaji delnic Kada in Soda prišlo do največjega oškodovanja državne lastnine in davkoplačevalcev v zgodovini Slovenije. Znesek oškodovanja je po njegovem mnenju med 25 in 30 milijardami tolarjev, kar je primerjal z 2.900 stanovanji ali šestimi letali falcon.