Po Ljubljanski borzi se je preiskave o prodaji Mercatorjevih delnic lotila tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev. Foto: RTV SLO
Po Ljubljanski borzi se je preiskave o prodaji Mercatorjevih delnic lotila tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev. Foto: RTV SLO
Neven Borak
Borak pravi, da za zdaj ovadb še niso vložili. Foto: RTV SLO

Agencija mora pregledati vse okoliščine, povezane s transakcijami z delnicami Mercatorja. Več o pregledih poslov v zvezi z Mercatorjem ne želijo povedati, natančno pa naj bi preučili tudi Pivovarno Laško in Istrabenz, saj sumijo, da sta pri tem poslu družbi delovali usklajeno.

Preiskava neodvisna od preiskave Ljubljanske borze
Direktor ATVP-ja Neven Borak je dejal, da v tej zadevi za zdaj še niso vložili ovadb, tudi če jih bodo, pa to ne bo javen podatek. Preiskava ATVP-ja je neodvisna od preiskave Ljubljanske borze, če pa bo treba, bodo pri preiskavi sodelovali z njo, je dodal Borak.

Prvi postopki borze že končani
Ljubljanska borza je prve postopke pri pregledu poslov, povezanih z odprodajo in dokapitalizacijo Mercatorja, že končala, vsebine nadzornih postopkov pa ne komentirajo. Po neuradnih podatkih naj bi uprava borze tožilstvu naznanila sum kaznivega dejanja zlorabe notranjih informacij.

Na preiskavo Ljubljanske borza sta se že odzvala Kad in Sod, ki pa postopkov nista želela komentirati. Stališča o kazenskih ovadbah, ki naj bi jih vložila borza, bodo tako podali šele, ko bodo seznanjeni z njihovo vsebino.

Pahor od vlade zahteva odgovore
Predsednik SD-ja Borut Pahor pa je dejal, da stranka podpira namero vlade o umiku iz gospodarstva, vendar menijo, da to ne poteka transparentno ter učinkovito in uspešno z gospodarskega vidika. Zato je Pahor od vlade zahteval odgovore o prodaji deležev Kada in Soda v Mercatorju.