Pahor med polaganjem venca. Foto: BoBo
Pahor med polaganjem venca. Foto: BoBo

"Upam, da bomo razumeli priložnost, ki nam jo daje letošnja 30-letnica države, da se povežemo in v času tega praznovanja nekako pozabimo ali za trenutek odstranimo razlike, ki so med nami, in da se spomnimo razlogov, zakaj smo skupaj, ker je med nami več tistega, kar nas povezuje, kot je tistega, kar nas ločuje," je v izjavi medijem dejal Pahor.

Kot je predsednik republike poudaril v Dražgošah, se je treba posebej spomniti tudi vseh žrtev, ki so položene v slovensko samostojnost, in sicer vse od časa, ko je nastala ideja zedinjene Slovenije in so se generacije Slovencev borile za to, da so nastali pogoji za ustanovitev samostojne slovenske države. Pri tem je Pahor posebej spomnil na žrtve iz časa narodnoosvobodilnega gibanja.

Vence so k spomeniku položile tudi delegacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB) in Krajevne skupnosti Dražgoše – Rudno.

Položitev vencev so od daleč spremljali tudi nekateri posamezniki, ki so se danes kljub odpovedi slovesnosti in organiziranih pohodov sami podali v vas na pobočjih Jelovice.

Prireditve ob obletnici dražgoške bitke se sicer običajno vsako leto udeleži več tisoč ljudi. Letos pa je zaradi epidemioloških razmer organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice pripravil virtualno slovesnost s kulturnim programom in kratek film z dejstvi o spopadu med Cankarjevim bataljonom in Nemci v Dražgošah januarja 1942, ki je objavljen na spletu.

Letos v Dražgošah le polaganje vencev