Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Najhujša posledica avgustovskih poplav je zagotovo selitev, pravi vodja klicnega centra 114 Andrej Šter. "Poklicali smo vseh 350 lastnikov nepremičnin, iz katerih se bodo morali izseliti. Povedali smo jim, kako bo potekal postopek, kdo se bo pogovarjal z njimi, s kom bodo lahko usklajevali selitev, kakšne so možnosti." Sami se lahko odločijo za nadomestno gradnjo ali denar in gradijo po svoje. "Veste, srečaš starejšega človeka, ki ti reče, jaz ne bom gradil. Nimam energije, nisem več mlad, da bi gradil novo hišo. Bi se pa rad preselil v stanovanje, kjer bi preživel teh nekaj let, ki me še čakajo." Andrej Šter upa, da bo popoplavna ekipa znala prisluhniti vsem in poiskati najugodnejšo rešitev zanje. Nekateri so še vedno pri sorodnikih in prijateljih. "Tudi v teh primerih velja, da je vsakega gosta v treh dneh čez glavo dovolj," pravi Šter. "Seveda nihče nikogar ne meče ven. Ampak zadevo je treba urediti, da ne bo ostal občutek, da je kdo komu kaj dolžan." Torej mora država priskočiti na pomoč tako tistemu, ki stanuje v tuji nastanitvi, kot tistemu, ki je ponudil to stanovanje.

Da med prazniki nihče ne bi bil pozabljen

"Če bomo dovolili, da ljudje ostanejo sami, bo to hujše kot poplave," pravi Šter. Zato se tudi na številki 114 trudijo, da se čim več pogovarjajo z ljudmi. "Premislite, ali lahko pokličete koga," poziva Šter in napoveduje naslednjo akcijo številke 114. Skupaj s centri za socialno delo in ministrstvom za solidarno prihodnost, pa tudi s tistimi, ko so na terenu aktivni ves čas, gasilci, Civilno zaščito, Rdečim križem, Karitas in drugimi nevladnimi organizacijami skušajo odkriti vse, ki v tem času potrebujejo obisk in pogovor. "Pogovor posebej omenjam zato, ker se pogosto pokaže, da ta reši vse, tudi tisto, kar se sprva zdi nerešljivo in česar ne bi rešila nobena nakaznica ali položnica."

Na 114 več kot pet tisoč klicev

Samo včeraj smo sprejeli 105 klicev, pravi Šter. Pozna se, da je je bila sprejeta novela interventnega zakona, pa zakon o obnovi. Vprašanj je spet več. "Marsikdo pokliče tudi drugič, tretjič … in pove, da nasvet, ki smo mu ga dali, ni bil celovit. Klicni center nima čarobne paličice. Ampak vedno znova poskušamo najti prave odgovore." Številka 114 bo zagotovo zelo aktualna vsaj še nekaj mesecev, je prepričan Šter. "Mogoče jo celo bolj potrebujemo, kot smo jo pred kakšnim mesecem. Zdaj se trasirajo finančne linije, potekajo izplačilo predujmov, selitve, nadomestne gradnje. Vse skupaj je pravzaprav na začetku postopka."

Zima čas za papirje

Tisti, ki imajo pred sabo sanacijo ali celo selitev, bodo čez zimo lahko uredili dokumente in pripravili vse potrebno, da bo spomladi zasajena prva lopata. "Mislim, da je zelo pomembno, da ljudje vedo, da jim pri tem lahko pomagajo v tehnični pisarni, kjer so ekipe strokovnjakov. V Ljubnem, Črni na Koroškem, v Ljubljani." Geologi, hidrologi, statiki, arhitekti lahko svetujejo, da bo obnova uspešna.

Več v tokratni epizodi Ob osmih.

Andrej Šter: Pogovora ne more nadomestiti nobeno nakazilo