Sejo so popoldne zapustili poslanci Socialnih demokratov. Foto: RTV SLO
Sejo so popoldne zapustili poslanci Socialnih demokratov. Foto: RTV SLO
Miran Železnik
Nekadnji tožilec Miran Železnik se je izognil disciplinskemu postopku. Foto: RTV SLO
Nekdanji vodja gospodarskega oddelka ljubljanskega tožilstva Železnik je pustil 377 nerešenih zadev. Foto: RTV SLO

Gre za novele zakona o dohodnini, davku od dohodkov pravnih oseb, davčnem postopku, davku na dodano vrednost ter davku na izplačane plače. DZ bo novele obravnavah po hitrem postopku že na ponedeljkovi seji.

Sejo odbora so popoldne zapustili poslanci SD-ja, ki pravijo, da tako pomembne zakonodaje ne morejo sprejeti v petih minutah.

Zaslišanje nekdanjih tožilcev
Sešla se je tudi preiskovalna komisija za nadzor nad delom tožilcev, vendar se je seje kljub vabilu ni udeležila nekdanja vodja okrožnega tožilstva v Ljubljani Slavica Šketelj. Prišel je le njen nekdanji namestnik Matija Benulič, ki so ga člani komisije zaslišali glede primera nekdanjega državnega tožilca Mirana Železnika.

Nepravilno ravnanje?
Ko je iz omare Železnika padlo 377 nerešenih spisov, je bil ravno Matija Benulič tisti, ki je dobil poročilo preiskovalcev, kaj se je nakopičilo v Železnikovih predalih. In on je presodil, da ni razloga, da bi Železnika kazensko ovadili. Zanj je ugotovil le disciplinsko kršitev.

Znano je, da je Železnik še pravočasno izstopil iz tožilskih vod in se izognil disciplinskemu postopku. Začasni tožilski vodja, Franc Mazi, je takrat nezadovoljen sprožil novo preiskavo, rezultate pa v drugo posredoval kranjskim tožilcem. Ti so zoper Železnika takoj sprožili kazenski postopek.

Primer pred zastaranjem
Kazenski primer Železnik čaka obravnavo na ljubljanskem okrajnem sodišču, komisija pa že ugotavlja, da bo zastaral. Še več o primeru Železnik je komisija pričakovala od Slavice Sketelj, ki je prav zaradi Železnika odstopila z mesta vodje ljubljanskega okrožnega tožilstva. A je na zaslišanje ni bilo.

Ob napetostih med opozicijskimi in koalicijskimi člani komisije so poslanci sklenili, da bodo na zaslišanje klicali še tri dodatne priče z dveh tožilstev, med drugim se bodo znova lotili primera Petek - pri čemer Miro Petek ostaja član te komisije. Preiskovanca pa za zdaj še nimajo.

Komisija je še sklenila, da bo na ljubljansko policijo naslovila pisno poizvedbo o tem, kako je na predlog okrožnega državnega v Ljubljani pregledovala zadevo Železnik in morebitno povezanost Železnika z osumljenci v kazenskih postopkih, ki jih je ta založil.