Kot je znano, je komisija DZ-ja, ki preiskuje zadevo Patria, že drugič ostala brez predsednika. Prvega predsednika komisije Zvonka Černača (SDS)  so člani komisije iz vrst koalicije uvrstili med priče, zgodbo pa ponovili tudi pri Černačevem nasledniku Branku Grimsu (SDS). Foto: MMC RTV SLO
Kot je znano, je komisija DZ-ja, ki preiskuje zadevo Patria, že drugič ostala brez predsednika. Prvega predsednika komisije Zvonka Černača (SDS) so člani komisije iz vrst koalicije uvrstili med priče, zgodbo pa ponovili tudi pri Černačevem nasledniku Branku Grimsu (SDS). Foto: MMC RTV SLO

Poslanska skupina SDS-a je namreč v povezavi z zahtevo skupine poslank in poslancev za oceno ustavnosti omenjenega zakona predlagala njegovo začasno zadržanje.

Kot je znano, je komisija DZ-ja, ki preiskuje zadevo Patria, že drugič ostala brez predsednika. Prvega predsednika komisije Zvonka Černača (SDS) in njegovega namestnika Roberta Horvata (SDS) so člani komisije iz vrst koalicije uvrstili med priče, zgodbo pa ponovili tudi pri Černačevem nasledniku Branku Grimsu (SDS).

Skupina poslank in poslancev je zato zahtevala ustavno presojo zakona o parlamentarni preiskavi, ki med drugim določa, da član komisije, ki je poklican za pričo, ne more več opravljati te funkcije.

Bogdan Čepič (SD) je med razpravo na odboru dejal, da se je SDS pred parlamentarnimi volitvami leta 2008 posluževal podobnih postopkov kot zdajšnja koalicija, "vendar takrat to ni bilo sporno".

"Upam, da imate v SDS-u poslanca, ki eventuelno ni okužen z afero 'orožje', če ga pa nimate, se boste pač morali verjetno izločiti," je še dodal.

Jože Jerovšek (SDS) je Čepičeve besede o vpletenosti poslancev SDS-a v afere označil za blodnje. "Vsak dan imamo več dokazov, kaj boli koalicijo, da na tak način preprečuje možnost izvedbe te preiskovalne komisije," je še zatrdil.