Foto: BoBo
Foto: BoBo

Glede na spremembe programsko-produkcijskega načrta bosta informativni oddaji Utrip in Zrcalo tedna na programu tako kot pred programskimi spremembami, torej po Dnevniku na prvem programu, in sicer Utrip ob sobotah in Zrcalo tedna ob nedeljah, je na seji povedal generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough. Spremembe pa ne posegajo v televizijsko oddajo Studio City, je zagotovil.

Programski svet se je seznanil tudi s potekom priprav na začetek oddajanja informativnega bloka Panorama na drugem televizijskem programu. Blok naj bi bil sprva le enouren, šele nato naj bi prešli na dve uri, je dejal. "Utrip in Zrcalo tedna se vračata, kjer jima je mesto, a to je minimum," je v razpravi dejal eden od treh predstavnikov zaposlenih v svetu Gregor Drnovšek. Po njegovem mnenju bi bilo treba vrniti tudi nekatere druge oddaje, ki so jih z omenjenim načrtom ukinili.

Po mnenju Saša Hribarja, prav tako predstavnika zaposlenih, Panorama ne bo zaživela brez ustreznega kadra, ki bo sposoben delati presežke. Prav tako ne bo zaživela brez sredstev, s katerimi bi ga ustrezno plačali in tudi zadržali, in ne brez njegovega izobraževanja. Predstavnik zaposlenih Robert Pajek pa je programski svet pozval k zavedanju, da glede na podatke o gledanosti programsko-produkcijski načrt za letos, sprejet proti koncu lanskega leta, očitno ni bil najboljša pot za dosego večjega števila občinstva.

Programski svet je na seji odločil tudi, da bo o predlogu sprememb statuta javnega zavoda, ki ga je podal generalni direktor zavoda, in o soglasju k temu predlogu razpravljal 9. maja. Za takšen sklep je glasovalo 22 članov 29-članskega sveta, eden pa je bil vzdržan.

Sindikat zahteva obnovitev iskrenega in poštenega socialnega dialoga

Na sejo Programskega sveta sta se odzvala tudi Sindikat novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Pozvala sta k prenehanju politizacije socialnega dialoga in izrabljanju sej Programskega sveta za napade na posamezne novinarje in na njihove sindikate. Od vodstva pa zahtevata, da poskrbi za spoštovanje pravil socialnega dialoga in za izpolnjevanje obveznosti ter zavez, ki jih ima po zakonu in dogovorih, sklenjenih z reprezentativnim novinarskim sindikatom v RTV Slovenija.

Kot primer, kjer naj bi vodstvo sindikat izključilo iz socialnega dialoga, so navedli tudi spremembo izvedbenega akta o delovanju MMC-ja. Sprememba namreč "ni bila sprejeta v skladu s postopki, kot jih določata Statut javnega zavoda RTV in Zakon o delovnih razmerjih, prav tako se vodstvo o spremembi ni posvetovalo z uredništvom MMC," so spomnili v odprtem pismu generalnemu direktorju RTV-ja Grahu Whatmoughu. Enaka zgodba se ponavlja pri pripravi sprememb statuta. "Predlog sprememb statuta ni usklajen znotraj delovne skupine, tudi sindikat še ni bil uradno pozvan podati mnenja nanj, kot to sicer določajo predpisi. Kljub temu pa bodo o statutu odločali programski svetniki na svoji prihodnji izredni seji. Zahtevamo, da pred tem izpolnite obveznost, ki jo imate do socialnih partnerjev in zaposlenih v hiši," so še zapisali.

V obeh sindikatih so obsodili tudi napade s strani programskih svetnikov na posameznike, ki so sodelovali na javni tribuni za javno in avtonomno RTV ter grožnje s sankcioniranjem sodelujočih, ker so izražali svoja mnenja in stališča.