Prav takšni posveti lahko prispevajo h kakovostnejšemu delu, je prepričan minister Gorenak. Foto: MMC RTV SLO
Prav takšni posveti lahko prispevajo h kakovostnejšemu delu, je prepričan minister Gorenak. Foto: MMC RTV SLO

V Mariboru je bil posvet o preprečevanju otrok pred spolnimi zlorabami. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je poudaril pomen sodelovanja različnih institucij pri obravnavi problematike mladih in otrok. "Tam, kjer so stalni timi, so rezultati vedno boljši. Tam, kjer pristopajo ad hoc, tam je slabše," ugotavlja.

Da je sodelovanje pomembno, priznavata tudi direktor uprave kriminalistične policije Jurij Ferme in varuh bolnikovih pravic v Mariboru Franci Prosnik. "S tem, ko se temeljito lotevamo težav, povezanih z mladimi, se na najbolj izvirnem področju lotevamo tudi težav družbe," je dejal Prosnik.

Gostja posveta je bila tudi vrhovna državna tožilka in predsednica Belega obroča Slovenije Vlasta Nussdorfer. Ugotavlja, da se zelo veliko govori o nasilju nad otroki, kar je pozitivno, saj se pristojne institucije prej odzovejo in so zavezane k poročanju. Ker pa se to dogaja za štirimi stenami domov, bi morali biti na te težave pozornejši tudi starši.

Spremembe kazenskega zakonika
Na tem področju je bilo po njenih besedah že veliko narejenega, vendar je še vedno vse odvisno od ljudi. Sprejete so tudi nekatere spremembe kazenskega zakonika.

Opredeljeno je novo kaznivo dejanje, ko nekdo prek spleta nagovarja otroka, pri čemer lahko, denimo, s posredovanjem fotografij nekomu, ki se izdaja za vrstnika, pride do hudih zlorab in groženj. Zvišale so se tudi nekatere kazni, po novem pa niso več kazniva spolna dejanja med vrstniki, kadar ne gre za uporabo sile in groženj.